Кулеба розповів про завдання української делегації на Генасамблеї ООН

Кулеба розповів про завдання української делегації на Генасамблеї ООН

Укрінформ
Україна в рамках роботи 77-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН має розширити взаємодію з іншими країнами – насамперед з Африки, Азії, Латинської Америки.

Про це в коментарі Укрінформу розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, який очолює українську делегацію на Генасамблеї.

Відповідаючи на запитання про основну ідею директив українській делегації, очільник МЗС зазначив: «Будь-яка основна ідея директив для делегації – захищати інтереси України».

Кулеба вказав, що Україна підтримує постійний діалог з європейськими та американськими партнерами.

«Ми працюємо над тим, щоб розширити коло цього спілкування завдяки африканським, азійським, латиноамериканським країнам. Ті питання, які є для нас актуальними, - зброя санкції, торгівля, функціонування зернового коридору, - усі вони й лежать в основі наших директив», - пояснив міністр.

За його словами, Генеральна Асамблея дає можливість «поспілкуватися з тими частинами світу, з якими ми не маємо постійного контакту». Тобто очікується насичена програма такого спілкування з країнами Азії, Африки, Латинської Америки й Тихоокеанського регіону.

Читайте також: Генасамблея ООН буде майданчиком для тиску на росію – преставниця Держдепу

«Нам потрібно й надалі збільшувати коаліцію не лише для протидії російській агресії, а й для підтримки конкретних ініціатив», - зауважив Кулеба. Ідеться про просування санкцій, постачання зброї Україні, функціонування Кримської платформи, а також про гарантії нашій державі на основі нещодавніх пропозицій Київського безпекового договору Єрмака - Расмуссена.

Щодо специфічних питань, над якими працює делегація, - це мобілізація коаліції на захист зернового коридору, додав міністр. «Ми розуміємо, що путін спробує зірвати функціонування цього коридору, намагатиметься спотворити реальність і звинуватити Захід у тому, ніби саме він отримує найбільше українського зерна, що є неправда», - розповів Кулеба.

Активне спілкування з країнами «глобального півдня» спрямоване на те, аби вони стали на захист зернового коридору, оскільки це впливає на ціни й дає можливість уникнути голоду в найбідніших країнах.

Читайте також: «Зерновий коридор»: з України до Африки відправили вже 23 судна з продовольством

Глава МЗС зазначив, що саме такі сигнали міститимуться у виступі Президента України Володимира Зеленського на Генеральній Асамблеї.

«Наш головний месидж насправді дуже простий: ми всі в одному човні, і російська атака - це не лише атака на Україну. Це атака на світоустрій», - сказав Кулеба. Тож усі, хто хоче, «аби у світі існували якісь правила, якась справедливість», мають об‘єднатися навколо підтримки України, наголосив міністр.

«Тим більше що Україна перемагає, а підтримувати переможця завжди приємно», - додав Кулеба.

Читайте також: Боррель: Маємо захищати ідею, що росія не може виграти війну проти України

Як повідомляв Укрінформ, 77-ма сесія Генеральної Асамблеї ООН відкрилася 13 вересня. 20 – 26 вересня проходитиме тиждень високого рівня – за участю лідерів держав, глав урядів та міністрів закордонних справ. Президент України Володимир Зеленський виступить на Генасамблеї в режимі відеозвернення 21 вересня під час вечірнього засідання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-