Україна відповіла на пропозицію ексголови МЗС Румунії «поступитись сусідам територіями»

Україна відповіла на пропозицію ексголови МЗС Румунії «поступитись сусідам територіями»

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ і ексміністр освіти Румунії, проросійський 76-річний політик Андрій Марга заявив, що Україна перебуває в «неприродних кордонах» і має поступитися територією росії, Угорщині, Польщі та Румунії.

Як передає Укрінформ з посиланням на Adevarul.ro, про це він висловився на конференції, присвяченій презентації своєї книжки.

Відповідаючи на запитання, як війна в Україні впливає на долю демократії в Європі, Марга сказав: «Війни завжди використовуються режимами для того, щоб зробити те, що вони хочуть».

«Україна перебуває в неприродних кордонах. Вона має поступитися Угорщині Закарпаттям, Польщі – Галичиною, Румунії – Буковиною, росії - Донбасом і Кримом. Це території інших країн», - заявив маргінальний політик, послуговуючись давніми російськими наративами.

Читайте також: Європарламент оголосив Угорщину автократією: що це означає

За його словами, якщо ми будемо «чіплятися» за територіальну цілісність України, то буде конфлікт.

Водночас він розхвалив Китай за «досягнуті надзвичайні речі», виправдовуючи брак демократії в тій країні.

Читайте також: Штати стурбовані «злагодженістю» позицій рф і Китаю на тлі війни в Україні – Білий дім

Посольство України в Румунії відреагувало на цю заяву та висловило жаль з приводу виловлювань Марги.

«Шкодуємо, що Андрей Марга, колишній міністр європейської та демократичної держави, виступає з заявами, які ставлять під сумнів базові принципи міжнародного права, зокрема щодо непорушності кордонів. Забезпечення повної поваги до цих принципів – основа безпеки та стабільності на континенті», - ідеться у твіті посольства.

За словами українських дипломатів, такі заяви є неприйнятними за будь-яких обставин.

«Вони є особливо кричущим відхиленням у час, коли Україна героїчно захищає свою незалежність та безпеку всієї Європи», - додали в посольстві.

Читайте також: Румунія – Україна: як спільна історія змінює сусідів

Як відомо, 24 лютого росія розпочала новий етап восьмирічної війни проти України – повномасштабний наступ. Ворог здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та сіл. ЗСУ, Сили територіальної оборони та весь український народ ефективно чинить спротив російським військам і завдають їм великих втрат.

Фото: GettyImages

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-