В ОП презентували послам іноземних держав проєкт Фонду відновлення України

В ОП презентували послам іноземних держав проєкт Фонду відновлення України

Фото
Укрінформ
Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак та його заступник Кирило Тимошенко презентували послам кількох іноземних держав проєкт Фонду відновлення України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ОП.

Зазначається, що презентація відбулася у форматі відеоконференції, захід зібрав понад 80 учасників.

«Наша амбітна мета – перемогти у війні, звільнити всіх наших людей та всі наші території. Тобто повністю відновити нашу територіальну цілісність. Потім відновити зруйновану країну, втілити всі необхідні реформи та стати повноправним членом Європейського Союзу. Я переконаний, що з вашою підтримкою ми обов’язково досягнемо найкращих результатів», – зазначив Єрмак

Керівник ОП наголосив на важливості участі різних держав, організацій та установ у повоєнній відбудові України й нагадав, що за його дорученням останніми тижнями були проведені зустрічі з переважною більшістю присутніх на заході послів.

Зокрема, на зустрічах був представлений План швидкого відновлення (Fast Recovery Plan) як для країни загалом, так і для окремих постраждалих регіонів, який розробила команда Президента. Також була презентована онлайн-система обліку руйнувань і розрахунку вартості відновлення.

За результатами зустрічей посли попередньо обговорили зі своїми урядами й керівництвом країн перспективи залучення до реалізації проєкту з відновлення та модернізації України.

Як зауважив Єрмак, після вивчення досвіду відновлення різних країн світу було ухвалене рішення про необхідність створення спеціального фінансового інструменту – Фонду відновлення України.

Очільник ОП підкреслив, що діяльність цього фонду базуватиметься на принципах повної відкритості для донорів і громадян України, чіткого та ефективного контролю над використанням коштів із залученням міжнародних партнерів.

«Україна не покладається виключно на міжнародну фінансову допомогу. Ми також будемо повноцінними донорами цього фонду. Нашим першим внеском будуть кошти, отримані від законної конфіскації арештованих активів росії на території України», – заявив він, закликавши інші держави також спрямовувати до цього фонду арештовані в них активи російської федерації.

Єрмак наголосив, що наглядова рада фонду на 75% складатиметься з представників донорів, а 100% його керівного складу призначатимуть донори. Звітність фонду буде в публічному доступі, зокрема обов’язковим буде оприлюднення повної інформації про статус виконання проєктів і динаміку освоєння коштів.

Передбачається, що фінансову допомогу від урядів, агентств і міжнародних організацій фонд отримуватиме у вигляді цільових грантів на підставі договору.

За словами очільника ОП, наступного тижня Президент Володимир Зеленський подасть до парламенту відповідний законопроєкт щодо діяльності Фонду відновлення України. Перед тим документ буде представлений країнам-партнерам, і Україна очікуватиме на коментарі щодо нього.

«Для нас дуже важливо, щоб це було прозоро, контрольовано і щоб ми якомога швидше запустили цей проєкт. Як зазначив Президент, попереду – непроста зима, і важливо, щоб ми з неї вийшли переможцями», – додав він.

Єрмак наголосив, що підтримка партнерів була й залишається важливою для України, адже саме завдяки їм була посилена її обороноздатність, і тепер українські захисники можуть демонструвати успіхи на полі бою.

Зі свого боку заступник очільника ОП поінформував, що станом на сьогодні зафіксовані понад 86 тисяч об’єктів, зруйнованих або пошкоджених унаслідок російської агресії. Незабаром до цього переліку додадуться об’єкти, виявлені після визволення Харківської, Донецької та інших областей.

«На жаль, ми маємо визнати, що в України реально не вистачить фінансових ресурсів для такого обсягу відновлення. Нам знадобиться багато років, щоб відбудувати тисячі зруйнованих шкіл, садочків, лікарень, об’єктів енергетичної та транспортної інфраструктури», – констатував він.

Тимошенко зауважив, що перелік об’єктів, відновлення яких є критично необхідним уже зараз, сягнув 38 тисяч. За його словами, через брак фінансування коштом державного бюджету розпочате відновлення лише 11,4 тис. об’єктів (всього 13%), а завершене 3,4 тис. об’єктів (4%).

Заступник керівника ОП подякував уряду Естонської Республіки за швидкий початок відновлювальних робіт на обраних об’єктах соціальної інфраструктури в Житомирській області та звернувся до представників інших партнерів України із закликом долучатися до процесу відновлення.

Він запевнив учасників зустрічі, що вся команда – Президент, парламент та уряд України – готові демонструвати лідерство як у нормативному забезпеченні створення ефективних і прозорих інструментів для виконання плану відновлення, так і в безпосередній модернізації України.

Читайте також: В ОП розповіли про відновлювальні роботи на Чернігівщині та Сумщині

«Ми дуже розраховуємо на вашу підтримку та зробимо все від нас залежне, щоб звичне мирне життя повернулося в усі громади в Україні», – наголосив Тимошенко.

Повідомляється, що учасники зустрічі підтримали ідею реалізації проєкту з відновлення України. Також було позитивно оцінене прагнення української влади до забезпечення максимальної прозорості Фонду відновлення.

«Нам надзвичайно подобається підхід, який передбачає наглядову раду, прозорість у звітуванні», – зауважила посол Сполучених Штатів Америки в Україні Бріджит Брінк.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 9 вересня потреби для відновлення та відбудови України після руйнувань, завданих російським вторгненням інфраструктурі та житловому сектору, становлять не менше 349 мільярдів доларів.

Фото: Офіс президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-