Законопроєкт про медіа буде змінюватися відповідно до вимог часу та ЄС - Кондратюк

Законопроєкт про медіа буде змінюватися відповідно до вимог часу та ЄС - Кондратюк

Укрінформ
Законопроєкт "Про медіа" змінюватиметься з урахуванням сучасних реалій та рекомендацій Єврокомісії. Пункти, які не є вимогами Євросоюзу, мають бути виключені.

Про це у Фейсбуці заявила заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк, передає Укрінформ.

Вона запевнила - у Верховної Ради, громадськості, медіаспільноти та інших пов'язаних структур ще є час та можливість внести необхідні правки.

"У Верховної Ради спільно з громадськістю, медіаспільнотою, профільним комітетом та асоціаціями - ще є час і можливість привести зміст і суть цього законопроєкту до більшої відповідності вимогам часу (а медіа зараз точно змінились), врахувати рекомендації Єврокомісії, врахувати попередні прорахунки у захисті національного інформаційного простору від російського контенту, передбачити можливість миттєвої й чіткої реакції на будь-які антидержавні ініціативи та впорядкувати кінцево питання прозорості - власності, економічної моделі, що призведе до зміцнення і незалежності діяльності медіа в Україні", - сказала Кондратюк.

Вона наголосила, що необхідність адаптації вітчизняного законодавства про медіа до європейських норм та стандартів зазначена в рекомендаціях Єврокомісії та Угоді про Асоціацію України з ЄС.

Читайте також: Закон «Про медіа» має впорядкувати складання списків пропагандистів - Герасим'юк

"Євросоюз не вимагає від України прийняття у цьому законопроєкті того, що не передбачено відповідною директивою ЄС та заходами спрямованими на подолання надмірного впливу на медіа. Наприклад законопроєктом «Про медіа» зачіпається питання виборчого процесу. Зокрема дуже дискусійний порядок і форми передвиборчої агітації. Це не є вимогою Європейського Союзу до закону «Про медіа». Із законопроєкту слід через поправки прибрати усі норми, які не мають жодного стосунку до впровадження на практиці закону «Про медіа», - зауважила Кондратюк.

За її словами, законопроєкт «Про медіа» має забезпечити надійну підтримку використання української мови в медіа. Повинні бути збережені чіткі, зрозумілі, реально працюючі механізми захисту національного інформаційного культурного й інформаційного простору від російського контенту і впливу. Це вимога суспільства, яка має бути почута і врахована Верховною Радою.

«Що стосується повноважень і формування складу незалежного медіарегулятора, яким планується зробити Нацраду з питань телебачення і радіомовлення (а за пропонованим законом, на відміну від Директив, сфери регулювання поширюються не тільки на телебачення, а ще й на радіо, інтернет та друковані медіа), то вони не повинні суперечити Конституції України. Необхідно забезпечити щонайменше парламентський контроль за діяльністю регулятора. Цінності свобода слова і медіа в Україні, як ключові здобутки Незалежності та Революції Гідності, повинні мати «страховку» від запровадження цензури та «закручування гайок». Незалежність Нацради повинна бути, разом з підзвітністю», - підкреслила вона.

Читайте також: Новий закон про медіа пропонує низку дієвих «фільтрів» – Потураєв

Заступниця Голови ВР наголосила, що необхідно пам‘ятати: закон, який приймається, та ще й євроінтеграційний, має бути прийнятий не під певну політичну доцільність, а працювати та виконуватись.

«Як народна депутатка України наразі готую та обов’язково подам свої пропозиції й правки до законопроєкту на друге читання. Саме до професійної дискусії запрошую і колег - і, просила б медійників теж включитись - важливо саме зараз, до, а не потім. Ми маємо всі шанси зробити якісний європейський закон, давайте зробимо!» - закликала Кондратюк.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт "Про медіа" №2693-д.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-