Рада схвалила у першому читанні закон про медіа

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про медіа № 2693-д.

Про це в Телеграм написав наролний депутат відд фракції "Голос" Ярослав Железняк, передає Укрінформ.

"Рада схвалила у першому читанні скандальний №2693-д проєкт закону "Про медіа"", - написав Железняк.

Він також відзначив, що вперше за два скликання при розгляді цього проєкту закону було продовжено строки подачі правок до 21 дня.

Всього за проєкт закону віддали свої голоси 233 народних депутати, з яких від Слуги народу - 179, Європейської солідарності - 0, Батьківщини - 6, Платформа за життя та мир - 12, За майбутнє - 7, Голос - 0, Довіра - 12, Відновлення України - 12, позафракційні - 5.

Читайте також: Законопроєкт про медіа передбачає можливість для блогерів офіційно реєструватися – Кравчук

Водночас напередодні ухвалення закону народний депутат Володимир В'ятрович повідомив у Фейсбуці, що 34 народні депутати з п’яти фракцій та позафракційні звернулися до спікера Руслана Стефанчука з закликом зняти з найближчого пленарного засідання законопроєкт «Про медіа».

«Усвідомлюючи важливість європейської інтеграції України і потребу ухвалення євроінтеграційних законів, ми разом з тим вважаємо неприйнятними спроби при ухваленні законопроєкту «Про медіа» зруйнувати вже передбачені чинними законами механізми захисту української мови і національного культурно-інформаційного простору, які не мають прямого стосунку до питань європейської інтеграції», - процитував В'ятрович звернення нардепів до Голови ВР.

За його словами, гуманітарний комітет має ще раз розглянути законопроєкт і усунути усі "небезпеки розмінування культурного кордону з Росією".

Зокрема, як відзначив народний депутат, у тексті законопроекту "Про медіа" скасовується ухвалена у червні конституційною більшістю парламенту заборона на трансляцію фонограм, аудіограм та кліпів російських співаків. Також, за словами В'ятровича нівелюється Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, який упродовж 7 років є дієвим інструментом захисту України від фільмів, серіалів, концертів, гастролей за участі осіб, що підтримують російську агресію; знижується рівень контролю за українською мовою фільмів, дозволяється практично безкарне порушення на 10% квоти на українські пісні на радіо; робляться недієвими норми, які забороняють позитивне висвітлення органів влади держави-агресора.

Водночас, як повідомила у Фейсбуці заступниця голови гуманітарного комітету ВР Євгенія Кравчук, у вересні очікується висновок Європейської комісії, який готують експерти Ради Європи, комітет розгляне правки і законопроєкт буде винесено на голосування у другому читанні.

"Профільний підкомітет, який я очолюю, буде працювати у форматі робочих груп для доопрацювання законопроекту", - написала Кравчук.

Як повідомляв Укрінформ, законопроєкт № 2693-д "Про медіа" зареєстрували у Верховній Раді 27 грудня 2019 року, у травні 2020-го парламент відправив його на повторне перше читання. Новий акт має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам.