Трасс каже, що на посаді прем'єра Британії перший закордонний дзвінок зробить Зеленському

Трасс каже, що на посаді прем'єра Британії перший закордонний дзвінок зробить Зеленському

Укрінформ
У разі призначення прем’єр-міністром Великої Британії чинна очільниця МЗС Ліз Трасс перший телефонний дзвінок зробить Президентові України Володимиру Зеленському.

Як передає Укрінформ, про це Трасс заявила під час організованих радіостанцією LBC дебатів у рамках виборів лідера Консервативної партії.

На запитання ведучого, чи правда, що вона зробить перший закордонний дзвінок Зеленському, «а не, скажімо, традиційно» президенту США Байдену, глава МЗС відповіла: «Так».

Що ж до візиту до Києва, Трасс зазначила, що не готова на цьому етапі обговорювати графік. «Завжди небезпечно передбачати події наперед», - зауважила вона.

«Президент Зеленський - це джерело натхнення,  - сказала Трасс, - І я хочу показати українцям, що вони й далі матимуть цілковиту підтримку Сполученого Королівства. Знаю, як це важливо для Президента Зеленського і як це важливо для українського уряду. Саме тому я прагнутиму зробити це якомога швидше».

Читайте також: Новий прем’єр Британії буде таким самим другом України, як і Джонсон - посол Сіммонс

За словами політика, попри проблеми, з якими стикаються британці через війну в Україні, вона пишається тим, що Лондон зробив, аби «протистояти путіну й допомогти українцям вести цю війну за свободу й демократію».

«Нам потрібно продовжувати це робити, щоб покласти край війні, яка почасти стала причиною таких високих цін на енергоносії», - додала керівниця зовнішньополітичного відомства.

На запитання, чи не занадто багато уваги вона приділяє Україні, Трасс зазначила, що це її відповідальність як міністра закордонних справ, і її «робота полягає в тому, щоб зосереджуватися на ключових питаннях зовнішньої політики».

Читайте також: Трасс каже, що у разі потреби готова застосувати ядерну зброю

У ході дебатів вона високо оцінила діяльність прем’єр-міністра Бориса Джонсона, який домігся Brexit, забезпечив країну Covid-вакцинами, а також виступив проти путіна й підтримав українців. «Наскільки мені відомо, немає інших світових лідерів, на честь яких називали б вулиці в Києві», - додала Трасс.

Відповідаючи на запитання із залу від британця українського походження про те, що вона робитиме для надання Україні більше озброєнь, міністр наголосила, що українці є «джерелом натхнення для всього світу». Вони боряться за свободу й демократію, «і не тільки за свою власну країну, а й за всю Європу».

«Ми зобов'язані зробити для вас усе, що в наших силах, аби підтримати вас, - сказала вона. - І, ви знаєте, я пишаюся тим, що ми були першою європейською країною, яка відправила зброю в Україну». Трасс нагадала, що Британія тренує українських військових, продовжує надавати Україні зброю та «працювати із союзниками по всьому світу».

Читайте також: Трасс має всі шанси стати лідером консерваторів та прем’єром Британії – Sky News

Глава МЗС наголосила, що Україна потребує більше важкого озброєння, аби мати можливість ефективно боротися з російськими агресорами. За її словами, на нинішній посаді вона доклала всіх зусиль, працюючи з міністром оборони Беном Воллесом, аби переконатися, що Україна отримала цю допомогу, а також спонукати союзників надавати необхідну підтримку.

Також Трасс висловила впевненість, що необхідно запровадити більше санкцій проти рф, «аби заблокувати джерела доходів путіна, які він використовує для війни в Україні».

Якщо путіна не зупинити, він не обмежиться Україною й піде на Східну Європу та загрожуватиме глобальній безпеці, вважає Трасс. Крім того, це стало б сигналом для інших авторитарних режимів по всьому світу щодо припустимості таких дій. «Ось чому стратегічно важливо, щоб путін зазнав поразки в Україні», - наголосила претендентка на посаду прем'єр-міністра Великої Британії.

Читайте також: Нового прем’єра Британії вперше призначать не у Букінгемському палаці

Як повідомляв Укрінформ, ім'я наступника Джонсона стане відоме 5 вересня. Фіналістами партійних перегонів консерваторів є колишній глава мінфіну Великої Британії Ріші Сунак та глава МЗС Ліз Трас, яка лідирує в соціологічних опитуваннях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-