У Німеччині заявили, що росія має повернути Україні контроль над ЗАЕС

У Німеччині заявили, що росія має повернути Україні контроль над ЗАЕС

Укрінформ
Німеччина сподівається, що делегація МАГАТЕ якнайскоріше потрапить до Запорізької атомної станції.

Про це заявила речниця МЗС ФРН Андреа Зассе на брифінгу, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми разом з нашими партнерами в ЄС і G7 найрішучіше засуджуємо захоплення російськими військами атомної станції», - наголосила Зассе, нагадавши, що глави МЗС G7 виступили нещодавно із засудженням обстрілів ЗАЕС.

Читайте також: Супутник зафіксував пожежі поблизу Запорізької АЕС

За словами дипломата, ситуація залишається дуже небезпечною, надто з огляду на вчорашні повідомлення про відключення станції від мережі через пожежу, які викликають велике занепокоєння.

Зассе наголосила, що росія має повернути контроль над станцією Україні.

Водночас, за її словами, делегація МАГАТЕ має якнайскоріше отримати доступ до Запорізької АЕС, щоб можна було вжити заходів безпеки. Речниця німецького МЗС нагадала: ООН і Україна підтвердили, що делегація МАГАТЕ може потрапити на станцію через територію, яку контролює уряд України, а росія має погодитися на таку місію. При цьому у міжнародній організації висловили обережний оптимізм щодо того, що візит буде можливий невдовзі.

«Це стало би, на нашу думку, важливим кроком», - зазначила Зассе.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ збирається терміново виїхати на Запорізьку АЕС

Як повідомлялося, 25 серпня через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська». Три інші лінії зв’язку раніше були пошкоджені під час обстрілів. Внаслідок цього два працюючі енергоблоки станції відключилися від мережі. Таким чином, дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – перше в історії станції.

За інформацією НАЕК «Енергоатом», станом на ранок 26 серпня енергоблоки ЗАЕС відключені від енергомережі. Власні потреби станції в електроживленні наразі забезпечуються через відремонтовану лінію з енергосистеми України.

Лінія видачі потужності ЗАЕС в енергосистему України також відновлена, ведуться роботи з підготовки підключення двох енергоблоків ЗАЕС до мережі.

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. З 4 березня вона захоплена російськими військовими. На майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-