Україна в ОБСЄ: 24 лютого у москві скинули маски

Україна в ОБСЄ: 24 лютого у москві скинули маски

Укрінформ
Після восьми років брехні та заперечень ведення гібридної війни проти України 24 лютого у москві нарешті зняли маски і визнали ведення завойовницької війни проти Української держави.

Як передає кореспондент Укрінформу, на цьому наголосив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ у середу у Відні.

"Президент путін відкрито заявляє, що демократична та проєвропейська Україна становить загрозу для його росії, яку він побудував протягом останніх 20 років. З 24 лютого російське керівництво вже не приховує своїх планів. Після восьми років брехні та заперечень у москві нарешті зняли маски", - заявив український посол.

Читайте також: Голова ОБСЄ закликав росію негайно припинити війну проти України

Він наголосив, що війна рф проти України ніколи не була пов’язана з НАТО, мовою чи меншинами. "Цей напад завжди мав на меті агресію, завоювання та розчленування Української держави", - підкреслив очільник української місії в ОБСЄ.

Він висловив вдячність усім партнерам, союзникам і друзям України за підтримку, єдність та солідарність з українським народом у ці трагічні часи. "Те, що росія спланувала як кількаденну кампанію в ніч проти 24 лютого, виявилося найбільшою катастрофою в Європі з часів Другої світової війни. Кількість загиблих у агресивній війні росії величезна. росія спалює цілі міста. Мирних жителів вбивають невибірковим вогнем", - заявив Цимбалюк.

Він поінформував делегації країн-учасниць ОБСЄ про те, що наразі українські правоохоронні органи розслідують 29 184 воєнних злочини та злочинів агресії, вчинених з 24 лютого. "У цих справах розслідуються вбивства 6 896 людей, у тому числі 362 дітей, а також поранення 9 149 мирних жителів, яких 716 - діти. І ці цифри, які щоденно зростають, ще не враховують окупованих територій, до яких правоохоронці не мають доступу. Також наведені цифри не охоплюють злочини, вчинені до 24 лютого", - зазначив Цимбалюк.

Читайте також: В ОБСЄ проведуть 24 серпня спецзасідання через війну рф проти України

Український посол вказав на те, російські війська продовжують обстріли по всій лінії фронту та тероризують український народ ракетними ударами. Він поінформував, що загальна кількість крилатих ракет, які росія використала проти нас, наближається до 3 500. Із 3 500 ракет 750 було випущено з окупованого Криму. При цьому, лише одна з 20 ракет вражала військові цілі, інші 19 із 20 ракет були випущені по житлових будинках, школам, лікарням, університетах.

"Тим часом, накопичення росією великої кількості ракет поблизу України, зокрема в білорусі, вказує на те, що кремль планує знову вдатися до масованого ракетного терору проти міст та цивільної інфраструктури. Це чистої води тероризм, чи не так?", - заявив Цимбалюк.

Він додав, що артилерійські обстріли росії залишаються такими ж смертоносними, як і ракетний терор. Посол поінформував, що, за словами Головнокомандувача ЗСУ, за добу російські військові здійснюють приблизно 700-800 обстрілів українських позицій, використовуючи від 40 до 60 тис. боєприпасів. "Ви тільки уявляєте, які руйнування приносить цей артилерійський вогонь українській землі? Цей масований артилерійський вогонь просто рівняє міста з землею", - зазначив український посол.

Читайте також: США в ОБСЄ - про катування українського військового: Цьому варварству немає виправдання

Окремо він вказав на те, що росія вирішила "підняти ставки" та вдалася до ядерного шантажу з використанням захопленої Запорізької АЕС, поставивши світ на межу чергової ядерної катастрофи. "Це вимагає нашої особливої ​​і постійної уваги. Тому що російська федерація створила небезпечний прецедент ядерного тероризму. Тому що немає інструкції, як діяти, коли держава-терорист перетворює АЕС на військову ціль, порушуючи базові норми міжнародного гуманітарного права", - заявив Цимбалюк.

Він наголосив на необхідності посилення тиску на росію з метою примусу її до виведення свої сил та озброєння з найбільшої атомної електростанції Європи та відновлення контролю над АЕС із боку України.

"Як бачимо, російський тероризм став багатовимірним викликом. І настав час визнати росію терористичною державою", - підкреслив очільник української місії в ОБСЄ.

Після восьми років ведення гібридної війни проти України 24 лютого 2022 року російська федерація відкрито вторглася в Україну. За шість місяців війни Збройні сили України завдали значних втрат агресору, знищивши понад 45 тис. російських загарбників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-