Прем’єр Румунії: Європа має надавати Україні всю необхідну військову допомогу

Прем’єр Румунії: Європа має надавати Україні всю необхідну військову допомогу

Укрінформ
Сьогодні Україна боронить не лише свою свободу і територіальну цілісність, а й спільні цінності та принципи цивілізованого співіснування в Європі, тому європейські держави повинні надавати Україні всю необхідну допомогу для її перемоги у розв’язаній росією загарбницькій війні.

Про це під час виступу на Другому саміті Кримської платформи заявив прем’єр-міністр Румунії Ніколає Іонел Чуке, передає кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні Україна боронить не тільки себе, свою територіальну цілісність та своє право приєднатися до європейської спільноти, а й спільні цінності та принципи, які закладають основи нашого способу життя. Тому ми зобов’язані надавати Україні все, що можемо, щоб вона могла опиратися цій агресії. …Україна має перемогти», - сказав Чуке.

За його словами, до 24 лютого ніхто в Європі не уявляв того рівня руйнувань, жорстокості та людських страждань, яких завдала і продовжує завдавати росія в ході вторгнення в Україну.

«Своєю жорстокою війною росія продемонструвала всьому світові, що це країна, яка дозволяє собі порушувати міжнародне право і вчиняти жорстоку агресію. Ця країна відкрито проводить політику залякування», - сказав Чуке додавши, що лише одиниці європейських політиків могли уявити, що щось подібне може відбуватись у XXI столітті.

У контексті окупації Криму очільник румунського уряду зазначив, що з часу першого саміту Кримської платформи ситуація на незаконно анексованому півострові значно погіршилася. Зокрема, зросла кількість порушень прав людини, що проявляється в утисках українців та кримських татар окупаційною владою та запровадженні російської як єдиної мови спілкування на півострові.

Крім того, за словами Чуке, спостерігається мілітаризація півострова країною-окупантом.

«Крим використовується росією як плацдарм для вторгнення в південні та східні регіони України, а також для запусків ракет і ураження цивільних об’єктів та інфраструктури на українській території», - сказав він.

Проте, за словами прем’єр-міністра Румунії, москва не врахувала потужну реакцію на свою незаконну агресію з боку міжнародної спільноти, а також рішучість українського народу в боротьбі за незалежність.

«Ми маємо залишатись об’єднаними в підтримці суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і збільшувати допомогу їй за політичним, фінансовим та дипломатичним напрямками», - сказав Чуке.

Читайте також: Прем’єр Швеції анонсувала додатковий пакет допомоги для України

Кримська платформа є ініційованим Україною міжнародним консультаційно-координаційним форматом, започаткованим Президентом України у серпні 2021 року для структурування всіх питань, пов’язаних із півостровом. Метою цього формату є вироблення практичних підходів до привернення міжнародної уваги до ситуації в Криму та обговорення можливостей його повернення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-