Анексія Криму сьогодні є такою ж незаконною, як і у 2014 році – прем'єр Бельгії

Анексія Криму сьогодні є такою ж незаконною, як і у 2014 році – прем'єр Бельгії

Укрінформ
Анексія Криму стала першим проявом російського експансіонізму, вона була незаконною у 2014 році і такою ж незаконною залишається й сьогодні, - саме з цієї анексії розпочалася війна росії проти України.

Про це сьогодні під час віртуального виступу в рамках саміту Кримської платформи сказав прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми не маємо забувати, що ця війна проти суверенітету та територіальної цілісності України почалася не вчора, а тривалий час тому, саме в Криму, який став першою жертвою російського експансіонізму. Це є фактом, і Бельгія залишається дуже чіткою у ставленні до цього факту. Анексія Криму росією була незаконною у 2014 році, і вона залишається незаконною сьогодні», - наголосив бельгійський урядовець.

Він зауважив, що зараз відбуваються переслідування в Криму, масові порушення базових прав людини, утиски кримськотатарської спільноти, її лідерів та активістів. Все це прямо суперечить міжнародному праву. Александр Де Кроо висловив глибоку повагу та підтримку людям, які мають мужність відстоювати свої переконання та права на тимчасово окупованому півострові.

«Ми зібралися сьогодні не лише для того, щоб висловити принципову позицію щодо Криму як невід’ємної частини України, а також щоб повторити наше послання для путіна: будь-хто, хто порушує міжнародне законодавство та права людини, нестиме відповідальність за результати власних дій», - наголосив прем’єр-міністр Бельгії.

Він нагадав, що ЄС вже ухвалив сім пакетів санкцій та працює над восьмим. Водночас разом із міжнародними партнерами ЄС послідовно працює над збільшенням політичної, економічної, фінансової, військової та гуманітарної підтримки для України. ЄС розпочав процес формального наближення України до ЄС, створив інструменти для потужної участі у повоєнному відновленні країни.

«Ми підтримуємо вас. Ми, бельгійці, підтримуємо Україну, її керівництво та її народ, який змушений вести екзистенційну боротьбу за власне виживання», - сказав Александр Де Кроо.

Він наголосив, що керівництво та народ України можуть розраховувати на Бельгію, яка підтримуватиме Україну в її боротьбі за свободу.

Читайте також: У разі затяжної війни єдність союзників України виходить на ключове місце – прем’єр Іспанії

Як повідомлялося, сьогодні за ініціативи України відбувається друге засідання Кримської платформи, головною метою якої є поєднання міжнародних зусиль для звільнення Криму від російської окупації та відновлення міжнародного правопорядку. У зв’язку із ситуацією з безпеки у цьому році захід відбувається у режимі телеконференції. У заході беруть участь представники від 60 країн світу, серед яких 40 президентів та прем'єр-міністрів. Цього року у кримському саміті вперше беруть участь представники ще двох континентів - Африки та Південної Америки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-