Агресія рф проти України похитнула міжнародний правопорядок не тільки в Європі - прем'єр Японії

Агресія рф проти України похитнула міжнародний правопорядок не тільки в Європі - прем'єр Японії

Укрінформ
Неспровокована широкомасштабна агресія росії проти України похитнула основи міжнародного правопорядку не лише в Європі, а й в Азії.

Про це під час виступу на Другому саміті Кримської платформи заявив прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда, передає кореспондент Укрінформу.

«Агресія росії проти України є обурливим актом, що похитнув основи міжнародного ладу не тільки в Європі, а й в Азії», - сказав Кісіда.

Він підкреслив солідарність своєї країни з урядом і народом України та наголосив на послідовній підтримці Японією суверенітету й територіальної цілісності України разом із Кримом.

Глава японського уряду також привернув увагу до загрози ядерної катастрофи на Запорізькій атомній електростанції через дії російських військових, які окупували ЗАЕС.

Читайте також: Боротьба за Крим є частиною боротьби за визволення України - Драгі

Він зауважив, що Токіо вже запровадив жорсткі санкції проти москви за її злочини в Україні і готовий посилювати їх.

Окремо Кісіда вказав на допомогу, яку Японська держава планує надати Україні.

«Японія має намір надати ще 1,1 млрд дол. США для підтримки та розширення потужностей України зі зберігання зерна та реагування на світову продовольчу кризу», - зазначив.

Крім того, Кісіда повідомив про зусилля Японії з залучення інших азійських держав до міжнародних зусиль із припинення російсько-української війни та відновлення територіальної цілісності України.

«Як лідер єдиної країни-члена G7 в Азії я проводив переговори з лідерами Індії та країн Південно-Східної Азії, в ході яких ми дійшли згоди щодо важливості дотримання принципів, ухвалених міжнародною спільнотою», - сказав японський прем’єр.

Він додав, що планує звернутися з закликом про підтримку України до лідерів африканських держав під час 8-ї Токійської міжнародної конференції з розвитку Африки, яка пройде цими вихідними в Тунісі.

Завершуючи виступ, Кісіда запевнив у незмінності підтримки Японією України в боротьбі з російською агресією.

«Як країна, що наступного року головуватиме в G7, Японія тісно працює з міжнародним співтовариством, докладаючи всіх зусиль для щонайшвидшого встановлення миру й відновлення України», - сказав він.

Читайте також: Столтенберг прогнозує важку зиму: іде війна на виснаження

Як повідомлялося, Кримська платформа є ініційованим Україною міжнародним консультаційно-координаційним форматом, започаткованим Президентом України у серпні 2021 року для структурування всіх питань, пов’язаних із півостровом. Метою цього формату є вироблення практичних підходів до привернення міжнародної уваги до ситуації в Криму та обговорення можливостей його повернення в Україну.

Другий саміт Кримської платформи проходить сьогодні в онлайн-форматі з міркувань безпеки через постійні обстріли українських міст армією рф. Участь у заході беруть 60 країн і міжнародних організацій, серед них близько 40 – на рівні президентів та прем’єр-міністрів.

Цьогоріч географія Кримської платформи розширилася країнами Африканського континенту та Латинської Америки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-