Костін обговорив з радником Мін’юсту США співпрацю у розслідуванні воєнних злочинів

Костін обговорив з радником Мін’юсту США співпрацю у розслідуванні воєнних злочинів

Укрінформ
Генеральний прокурор Андрій Костін провів розмову з радником Міністерства юстиції США з питань відповідальності за воєнні злочини Елі М. Розенбаумом.

Про деталі розмови повідомили насайті Офісу Генерального прокурора, передає Укрінформ.

Костін подякував пану Розенбауму та особисто генпрокурору США Мерріку Б. Гарланду за готовність допомагати практичними порадами та ділитися експертним досвідом у розслідуванні воєнних злочинів в Україні.

«Ми дуже вдячні кожному міжнародному експерту, який допомагає у розслідуванні. Візити іноземних партнерів та експертів в Україну - сигнал солідарності та вияв мужності. Сьогодні важливо синхронізувати міжнародну допомогу, щоб робота кожного фахівця була корисною для розслідування та наближала нас до результату - покарання воєнних злочинців та відшкодування збитків», - наголосив він.

Костін поінформував, що в Україні відкрито понад 28 000 кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів, у яких 138 особам повідомлено про підозру. Також вже є 624 підозрюваних серед військового та політичного керівництва рф, у магістральній справі про злочин агресії.

Читайте також: Трибунал для путіна: Костін обговорив із представником Ради Європи створення механізму

Попри досвід розслідування воєнних злочинів з 2014 року, українські прокурори та слідчі раніше не стикалися з такими масштабними та складними провадженнями. Саме тому, за його словами, практичний досвід судово-медичних спеціалістів, прокурорів та експертів, які спеціалізуються на міжнародних злочинах, буде корисним. Серед пріоритетних напрямів спільної роботи - розслідування воєнних злочинів, консультації щодо конфіскації активів та створення механізму їх компенсації на користь України і потерпілих, поради з питань кібербезпеки та розслідування злочинів екоциду.

«Наш постійний обмін знаннями та інформацією щодо розслідування екоциду можуть стати корисними не лише для України, але і для розвитку стандартів розслідування такого типу злочинів на міжнародному рівні», – підкреслив Генпрокурор.

Читайте також: Розслідування воєнних злочинів: Костін обговорив з Ханом відкриття Офісу прокурора МКС в Україні

Елі М. Розенбаум переказав слова щирої підтримки українському народу від генерального прокурора США. Він також додав, що Україна має повну підтримку Сполучених Штатів у притягненні до відповідальності тих, хто вчинив воєнні злочини та готовий надати всю необхідну допомогу для покарання винних.

Сторони погодилися продовжити тісну кооперацію в робочому форматі.

Як повідомлялося, раніше Генпрокурор Андрій Костін обговорив із представниками групи світових лідерів The Elders Пан Гі Муном та Хуаном Мануелем Сантосом Кальдероном застосування всіх механізмів для відновлення справедливості на міжнародній арені.

Фото: ОГП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-