Радбез ООН не спромігся зреагувати на війну в Україні через право вето росії - Пан Гі Мун

Радбез ООН не спромігся зреагувати на війну в Україні через право вето росії - Пан Гі Мун

Укрінформ
Колишній Генеральний секретар Організації Об‘єднаних Націй Пан Гі Мун розуміє розчарування людей у всьому світі тим, що ООН не спроможна зреагувати через право вето на агресію країни - постійного члена Радбезу ООН проти іншої країни.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це Пан Гі Мун заявив на брифінгу в Києві у відповідь на запитання, чому держава-агресор досі є постійним членом Радбезу ООН.

«Я чудово розумію розчарування з боку людей по всьому світові, не кажучи вже про ті країни, на територію яких один з постійних членів Ради безпеки ООН здійснює агресію, а, відповідно, міжнародний механізм не спромігся якось на це зреагувати через право вето», - сказав Пан Гі Мун.

Він зазначив, що країни - члени ООН протягом останніх 20 років обговорювали реформування Ради безпеки ООН, однак ця реформа «не зрушила ні на крок», оскільки країни - постійні члени Радбезу ООН не хочуть створювати певних обмежень для права вето. У цьому контексті колишній генсек ООН зауважив, що проведення реформи потребує згоди всіх країн - постійних членів Радбезу ООН.

Читайте також: Радбез ООН не відображає реального розкладу сил у світі – Кулеба

Водночас, за його словами, це не означає, що ООН нічого не робить, оскільки ця міжнародна структура зробила потужний внесок у забезпечення захисту прав людей, а також просування Цілей сталого розвитку і захисту довкілля.

«Певні речі мали прийматися ще за мого перебування на посаді генерального секретаря. А зараз ми бачимо цю жахливу ситуацію з порушенням прав людей, із вбивством людей. Я дуже сподіваюся, що країни-члени будуть дуже серйозно ставитися до питання, як система ООН може відповісти на очікування міжнародної спільноти», - зазначив Пан Гі Мун.

Читайте також: «Ці організації не спрацювали»: Резніков вважає, що Радбез ООН та ОБСЄ потрібно замінити

Як повідомляв Укрінформ, Генеральна Асамблея ООН 26 квітня ухвалила резолюцію, що вимагає від постійних членів Ради Безпеки обґрунтовувати використання права вето.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-