Кабмін внесе у Раду законопроєкти з уточненнями щодо колабораціонізму

Кабмін внесе у Раду законопроєкти з уточненнями щодо колабораціонізму

Укрінформ
Кабінет Міністрів затвердив законопроєкти, які уточнюють види діяльності на тимчасово окупованих територіях, що не вважаються колабораціонізмом.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

"Кабмін підтримав ініціативу Мінреінтеграції. Схвалені законопроєкти подаються на розгляд Верховної Ради. Тепер слово за парламентаріями", - йдеться у повідомленні.

Розроблені командою Мінреінтеграції законопроєкти спрямовані на уточнення питань кримінальної відповідальності за колабораціонізм на тимчасово окупованих територіях.

Так, Мінреінтеграції пропонує не вважати злочином: доставку пенсій; медобслуговування; послуги ЖКГ; роботу банків; сільське господарство; цивільний захист; заходи щодо забезпечення прав та свобод українців.

У міністерстві нагадують, що в березні цього року в Україні була запроваджена кримінальна відповідальність за колабораційну діяльність і пособництво державі-агресору. Згідно з законом, за провадження господарської діяльності у взаємодії з представниками держави-агресора введено кримінальне покарання від штрафу до 170 тис. гривень до позбавлення волі строком до 5 років.

Читайте також: Потураєв: У Європі опрацюють наші пропозиції до другого читання законопроєкту про медіа

"Однак формально під кримінальну відповідальність могли підпадати люди, які жодним чином не шкодять Україні, а вимушені працювати у реаліях ТОТ, щоб прогодувати власні родини та підтримувати життєдіяльність своєї громади: наприклад, лікувати хворих або забезпечувати роботу об’єктів критичної інфраструктури", - пояснюють у Мінреінтеграції.

До міністерства почали надходити сотні звернень: люди просять роз’яснити, чи підпадає та чи інша діяльність під Кримінальний кодекс.

У відповідь на це міністерство утворило робочу групу з понад 160 представників органів влади, бізнесу, фахівців права, громадських організацій, яка й напрацювала два законопроєкти, що чітко дають зрозуміти, яка діяльність не є колабораціонізмом.

Зокрема, уточнюється, що каратися буде лише добровільне ведення господарської діяльності у взаємодії з агресором. Також пропонується визначити перелік видів діяльності, здійснення яких на ТОТ допускається, якщо при цьому не здійснюється пособництво агресору. Уряд зможе встановлювати особливості та додаткові обмеження провадження такої діяльності.

Читайте також: У Раді готують законопроєкт про реформу КСУ щодо відбору суддів через конкурси - Стефанчук

Як повідомлялося, 15 березня в Україні набув чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність)" №2108-ІХ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-