Китай має достатньо важелів впливу на рф, щоб зупинити війну – Зеленський

Китай має достатньо важелів впливу на рф, щоб зупинити війну – Зеленський

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський вважає, що КНР має важелі впливу на рф, які могли б зупинити російську агресію в Україні.

Як передає Укрінформ, про це глава держави сказав в інтерв’ю South China Morning Post.

«Китай - дуже потужна держава, потужна економіка… Тож він може політично, економічно впливати на росію. І Китай є також членом Ради безпеки ООН», - сказав Зеленський.

Президент України зазначив, що після початку повномасштабного російського вторгнення не мав жодної розмови з лідером КНР Сі Цзіньпіном, хоча така ініціатива з української сторони була.

«Я хотів би поговорити безпосередньо. У мене була одна розмова з Сі Цзіньпіном рік тому. З початку широкомасштабної агресії 24 лютого ми офіційно просили про розмову, але у нас не було жодної розмови з Китаєм, хоча я вважаю, що це було б корисно», - сказав глава Української держави.

Читайте також: У Сенаті США погрожують «серйозними наслідками» за експорт російської нафти до Китаю

Водночас Зеленський підкреслив, що розуміє бажання Китаю зберегти «збалансоване» ставлення до війни, але важливо те, що основою конфлікту стало неспровоковане вторгнення росії на українську суверенну територію.

«росіяни – це загарбники… Це війна на нашій території, вони вторглися сюди. Китай, як велика і потужна країна, може поставити російську федерацію на певне місце. Звичайно, я б дуже хотів, щоб Китай переглянув своє ставлення до російської федерації», - зазначив Президент.

Зеленський зазначив, що, на його думку, Китай має економічні важелі тиску на путіна, щоб той припинив війну.

«Я впевнений, я переконаний, що без китайського ринку росія відчувала б повну економічну ізоляцію. Це те, що Китай може зробити — обмежити торгівлю з росією, доки не закінчиться війна», - сказав глава держави.

Читайте також: Китай припинив інвестиції у росію за проєктом «Один пояс - один шлях» - ЗМІ

Зеленський підкреслив, що додаткові грошові надходження від високих цін на енергоносії російська влада витрачає не на підвищення рівня життя своїх громадян, а на «конкретну зброю, якою вони воюють проти України».

«Це те, що потрібно зупинити», — наголосив Президент.

Український лідер також повторив своє нещодавнє попередження щодо довгострокових наслідків війни для глобальної продовольчої та енергетичної безпеки. Зеленський сказав, що на китайський експорт може негативно вплинути збільшення витрат інших країн на продовольство, паливо та оборону після війни в Україні.

«Людям довелося б платити за енергоносії, а не за продукцію з Китаю… Експорт з Китаю зменшувався б. Це 100%», - сказав він.

Президент України також торкнувся припущень про те, що рф, яка зараз стикається з жорсткими санкціями Заходу в різних секторах, постачає напівпровідники з азійських країн в обхід західних санкцій. Зеленський, зокрема, зазначив, що українські спецслужби «працюють так само ефективно, як і в Китаї», тому його адміністрація добре знає, до яких країн москва зверталася за допомогою в цьому питанні.

Читайте також: Україна нагадала Китаю, що відповідальність за агресію лежить лише на росії

Тим не менш Зеленський зазначив, що не хотів би вказувати пальцем на ці уряди, а радше зосередився би на їхньому об’єднанні проти росії.

«Я хотів би зосередитися на об’єднанні всього світу проти тиранії в росії, а не підривати єдність, кажучи, що одна країна допомагає, а інша – ні», – сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Зеленський закликав світ зробити важливий крок і визнати російську федерацію спонсором тероризму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-