Правовий нонсенс: в ОП відреагували на рішення російського суду стосовно «Азову»

Правовий нонсенс: в ОП відреагували на рішення російського суду стосовно «Азову»

Укрінформ
Рішення в російських юрисдикціях стосовно України чи її військовослужбовців не матимуть жодної правової цінності для світу та не позначаться на переговорному процесі щодо обміну полоненими.

Як передає Укрінформ, про це написав радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк в Телеграмі.

Він прокоментував сьогоднішнє рішення верховного суду росії щодо визнання загону спеціального призначення “Азов” терористичною організацією.

“Трішки дивно звучить: країна, яка стоїть за крок до того, щоб бути визнаною спонсором тероризму і яка порушує будь-які правила та звичаї ведення війни, визнає когось терористичною організацією”, - зазначив Подоляк.

За його словами, “будь-які рішення в російських юрисдикціях стосовно України чи її військовослужбовців не матимуть жодної правової цінності для світу та не позначаться на переговорному процесі щодо обміну полоненими. Рішення верховного суду росії (навіть, звучить якось дико) взагалі ні на що не впливає, і є суто внутрішнім пропагандистським продуктом”.

Читайте також: рф шукає нові пояснення своїх воєнних злочинів: «Азов» про визнання «терористичною організацією»

Також Подоляк пояснив, що жодного добровольчого батальйону “Азов” не існує в природі з 2014 року. “Азов” – це окремий загін спеціального призначення, який входить до складу 12-ї бригади оперативного призначення Національної гвардії України. Частина Збройних сил, яка абсолютно чітко виконувала накази, дотримувалася всіх аспектів ведення бойових дій та захищала територію своєї країни.

“Лише російська армія є окупантом на чужій території, і тому будь-які дії проти цієї армії є цілком законними. Спецзагін “Азов” діяв виключно в межах юридично вмотивованих компетенцій. російська юрисдикція взагалі не поширюється на територію України, і тому “рішення” є правовим нонсенсом”, - додав Подоляк.

Радник керівника ОП нагадав, що російська юрисдикція не поширюється на територію України й на дії українських громадян із захисту територіальної цілісності держави. А будь-які рішення російських судів щодо війни в Україні та на території України не є легітимними з погляду міжнародного права.

Читайте також: Розголошення персональних даних військовополонених може їм нашкодити - розвідка

“Україна суворо дотримується міжнародних декларацій та конвенцій стосовно прав військовополонених і жорстко вимагає від росії також дотримуватися юридичних норм і правил та не вкидати в публічний простір явно неправові рішення”, - зазначив Подоляк.

За його словами, росія у будь-якому разі нестиме пряму юридичну відповідальність за знущання над військовополоненими, зокрема через провокацію недійсними та фейковими “судовими рішеннями”. Навіть якщо ці рішення потрібні рф суто для внутрішнього пропагандистського використання.

Як повідомляв Укрінформ, верховний суд росії визнав полк "Азов" терористичною організацією та заборонив її діяльність у росії.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом обстрілу росією Оленівки Донецької області, унаслідок чого загинули близько 40 осіб та поранені 130.

Читайте також: «Ми хочемо бачити наших Героїв живими»: рідні захисників Азовсталі провели акцію у Житомирі

За даними Генерального штабу ЗСУ, російські військові зумисно обстріляли колонію в Оленівці, де були українські військовополонені.

У Генштабі назвали заяви кремля про нібито обстріли Збройними силами України цивільної інфраструктури та населення "відвертою брехнею і провокацією". 29 липня Головне управління розвідки Міноборони заявило, що за наявною інформацією української розвідки, вбивство українських полонених у тимчасово захопленій Оленівці Донецької області здійснили найманці зі складу приватної військової компанії “Вагнер”.

Фото: facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-