Комісія Сейму Латвії підтримала визнання росії спонсором тероризму

Комісія Сейму Латвії підтримала визнання росії спонсором тероризму

Укрінформ
У Латвії парламентська Комісія із закордонних справ ухвалила заяву щодо цілеспрямованих воєнних атак росії на цивільне населення України та громадський простір, визнавши це насильство тероризмом, а рф - державою, яка підтримує тероризм.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт парламенту Латвії.

Голова Комісії Сейму із закордонних справ Ріхардс Колс підкреслив, що росія прямо й опосередковано протягом багатьох років підтримувала та фінансувала терористичні режими й організації. Як приклад названо постачання зброї і силову допомогу режиму Асада в Сирії, отруєння родини Скрипалів у Великій Британії, збитий літак рейсу МН-17.

Читайте також: Служба держбезпеки Латвії бачить ризики у переїзді до Риги журналістів рф

У заяві Комісії наголошується, що після неспровокованого воєнного нападу росії на Україну 24 лютого дванадцять мільйонів українців вимушено залишили свої будинки, мільйони були змушені покинути свою країну. За цей час низка правозахисних груп та міжнародних моніторингових місій повідомляла про звірства, здійснені російськими збройними силами щодо мирних жителів України, включаючи тортури, зґвалтування, вбивства й масові затримання мирних жителів у так званих фільтраційних центрах, а також - масові депортації.

Члени Комісії нагадують, що менш ніж через 24 години після того, як Україна і росія підписали угоду з Туреччиною та ООН про відновлення експорту заблокованого українського зерна, ракетний удар російських військ по Одеському порту 23 липня продемонстрував неповагу до своїх зобов'язань. Тобто росія навмисно продовжує поглиблювати глобальну продовольчу кризу, яка може викликати голод і страждання в усьому світі.

Читайте також: Латвія з серпня призупиняє спрощений режим поїздок для жителів прикордонних регіонів рф

Також у заяві наголошується, що росія використовує страждання та залякування як інструмент у своїх спробах деморалізувати український народ і збройні сили, паралізувати здатність держави протидіяти російським діям. Депутати парламенту Латвії визнають насильство росії стосовно мирних жителів, яке здійснюється для досягнення політичних цілей, тероризмом, а росію - державою, яка підтримує тероризм, і закликають інші країни-союзники підтримати таку думку.

Латвійські парламентарії категорично засуджують воєнну агресію росії та масштабне вторгнення в Україну, здійснене за підтримки й участі білоруського режиму, закликають євроатлантичну спільноту та її партнерів терміново посилити і ввести всеосяжні санкції проти росії. У тому числі звучить заклик до членів Євросоюзу негайно припинити видачу туристичних та в'їзних віз громадянам росії і білорусі.

Висловивши солідарність з українським народом, Комісія Сейму із закордонних справ ухвалила рішення направити заяву на розгляд на найближчій сесії Сейму.

Як повідомлялося, 24 лютого рф розпочала новий етап війни проти України – повномасштабне вторгнення. Загарбники обстрілюють і бомбардують мирні міста та села України, вбивають мирне населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-