Дорожня карта санкцій «Єрмака-Макфола» виконана на 60% - ОП

Дорожня карта санкцій «Єрмака-Макфола» виконана на 60% - ОП

Укрінформ
Дорожню карту санкцій, напрацьовану Міжнародною робочою групою щодо санкцій проти росії, виконано на 60%.

Про це очільник Офісу Глави держави Андрій Єрмак поінформував під час онлайн-спілкування з представниками провідних європейських ЗМІ, у якому також взяли участь члени групи Єрмака-Макфола, передає Укрінформ із посиланням на Офіс Президента.

“Дорожню карту санкцій, напрацьовану Міжнародною робочою групою щодо санкцій проти росії, яку очолюють керівник Офісу Президента Єрмак і директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI), ексрадник Президента США з питань національної безпеки посол Майкл Макфол, виконано на 60%”. - ідеться у повідомленні.

За словами Єрмака, “ще чотири місяці тому все це здавалося неймовірним. Два місяці тому дещо стало можливим. Сьогодні це стало неминучим. Ми докладаємо всіх зусиль, щоб завтра факт виконання всіх рекомендацій нашої групи став доконаним”.

Керівник Офісу Глави держави зазначив, що метою міжнародної санкційної групи, яка була створена з ініціативи Президента Володимира Зеленського, є перетворення росії на "паперового тигра з картонним мечем".

“Економіка – це кров війни. Гроші – це зброя і в прямому, і в переносному значенні. Необхідно завдати нищівного удару по економіці агресора, позбавити його грошей. Образно кажучи, замінити його сталь на картон”, – пояснив Єрмак.

Читайте також: У МЗС назвали заяви Орбана щодо санкцій проти росії класичним прикладом пропаганди

Керівник Офісу Президента нагадав, що за час роботи експертна група напрацювала чотири ґрунтовні документи: санкційну Дорожню карту й детальні набори рекомендацій щодо енергетичних, індивідуальних та фінансових обмежень.

"Кожен із цих документів є результатом спільної роботи багатьох експертів світового рівня. Матеріали передаються лідерам членів санкційної коаліції. Це насамперед США, Британія, Австралія, ЄС. Тамтешні чиновники використовують їх при підготовці санкційних пакетів”, – поінформував він.

Єрмак також висловив переконання, що окремі розмови щодо “втоми від санкцій” є інформаційними маніпуляціями, що свідчать про беззаперечний успіх і результативність діяльності Міжнародної санкційної групи.

Читайте також: Кулеба закликав ЄС невідкладно розпочати роботу над восьмим пакетом санкцій

Співголова групи Макфол зазначив, що санкції є одним з інструментів, який може допомогти закінчити жахливу війну росії проти України.

Він зауважив, що робоча група нині налічує понад 60 членів із різних країн.

“Це найкращі експерти, які працюють над санкціями проти росії, щоб міжнародний санкційний режим був усебічним”, – наголосив Макфол.

Європейські журналісти ставили членам групи запитання, пов’язані з ефективністю санкцій, їх впливом на країни Заходу, тим, як іще держави Європи можуть посилити тиск на росію та допомогти Україні, а також щодо вторинних санкцій.

Єрмак зауважив, що Україна активно працює над проблемою обходу обмежень і проводить для цього велику дипломатичну й геополітичну роботу.

Читайте також: ЄС поширив санкції проти рф ще на 54 осіб і 10 установ

Зі свого боку заступник керівника Офісу Президента Ростислав Шурма додав, що питання вторинних санкцій є одним з основних пріоритетів для групи Єрмака-Макфола на найближчий період, оскільки це найефективніший засіб боротьби з обходом обмежень.

Єрмак також наголосив, що перемога України у війні, яку проти неї розв’язала Росія, буде сукупністю багатьох елементів, насамперед героїзму українських військових та решти громадян, успіхів на фронті, економічного пресингу у вигляді потужних санкцій.

Крім того, він зробив акцент на тому, що на переговорах, якими закінчуються всі війни, українська держава повинна мати сильну позицію. Також не може бути жодних компромісів щодо незалежності, територіальної цілісності та суверенітету України.

Як повідомляв Укрінформ, міжнародна робоча група щодо санкцій проти росії була створена з ініціативи Президента Володимира Зеленського.

Читайте також: Група Єрмака-Макфола обговорила з представниками ВР посилення санкцій проти росії

У квітні група представила План дій щодо санкцій, який містить рекомендації для міжнародної демократичної спільноти стосовно комплексу подальших економічних заходів, спрямованих на примус російського керівництва до якнайшвидшого припинення війни в Україні та максимальне збільшення ціни агресії для росії.

План зосереджений на 10 ключових напрямах санкційної політики, серед яких - визнання росії та білорусі державами-спонсорами тероризму, а збройних сил рф – терористичною організацією; повна заборона на російський експорт енергоносіїв; розширення санкцій проти фінансового сектору рф та рб; посилення транспортних та страхових санкцій; розширення й посилення торговельних ембарго та персональних санкцій.

Читайте також: Президент: Черговий газовий шантаж рф є достатнім приводом для розширення санкцій

23 червня Міжнародна робоча група щодо санкцій проти російської федерації представила Дорожню карту фінансових санкцій. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-