Група Єрмака-Макфола обговорила з представниками ВР посилення санкцій проти росії

Група Єрмака-Макфола обговорила з представниками ВР посилення санкцій проти росії

Укрінформ
Міжнародна робоча група щодо санкцій проти російської федерації провела онлайн-зустріч з керівництвом Верховної Ради та представниками депутатських фракцій і груп.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента України, передає Укрінформ.

На початку зустрічі керівник ОПУ Андрій Єрмак відзначив, що робота групи стимулює розвиток санкційної політики проти країни-агресора – російської федерації. Зокрема, за його словами, діяльність групи вплинула на появу в Сенаті, а потім і в Палаті представників Конгресу США резолюцій із закликом визнати росію державою – спонсором тероризму.

"Наша група, я вважаю, стала справді основним майданчиком щодо формування та аналізу санкційної політики. Сьогодні наші рекомендації використовують усі партнери", – зауважив він.

Керівник Офісу глави держави розповів, що за кордоном заморожені російські активи вартістю понад 23 млрд доларів, і наразі триває робота над їх переданням Україні, для чого низка партнерів внесли відповідні зміни до законодавства своїх країн.

"Російську банківську систему відрізають від світу. Заборона експорту в росію довжелезного переліку технологій і продуктів відкидає її в минуле. Проти топ-чиновників країни-агресора та близьких до них людей запроваджують персональні санкції", – сказав Єрмак.

Він додав, що метою експертної групи є запровадження санкцій проти всіх членів партії "єдина росія".

Окрім цього, на його переконання, ембарго на російське золото, що є другим за прибутковістю експортним товаром росії, позбавить її багатомільярдних доходів. У межах нафтового ембарго окремі країни повністю відмовилися від російської нафти, а Європейський Союз взяв зобов’язання відмовитись від нафти, транспортованої морем. Триває підготовка до запровадження газового ембарго.

Також керівник ОП повідомив, що Міжнародна група Єрмака-Макфола запропонувала країнам санкційної коаліції запровадити вимогу щодо обов'язкового розкриття інформації стосовно будь-яких ділових контактів із громадянами російської федерації, спільного володіння корпоративними правами та власністю. Так, проєкт відповідної резолюції вже подано до Конгресу США. При цьому запропоновано посилити відповідальність – аж до кримінальної – за ухилення від санкцій. Це рішення вже розглядають у ЄС.

"Можливо, такі ініціативи варто передбачити й в українському законодавстві, якщо Верховна Рада вирішить це підтримати", – висловив думку Єрмак.

Читайте також: Санкції «Єрмака-Макфола»: Зеленський наголошує на важливості заблокованих активів

Водночас керівник ОП поінформував парламентаріїв, що триває робота над Книгою катів, що міститиме відомості про кожного російського воєнного злочинця, причетного до звірств на території України.

Своєю чергою, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук наголосив, що парламент готовий до координації дій для посилення санкційної політики щодо росії.

Представники депутатських фракцій і груп висловили свої пропозиції та ідеї щодо шляхів посилення санкцій та збільшення їхньої ефективності. Зокрема, було відзначено важливість вторинних санкцій проти держав, фізичних чи юридичних осіб, які сприяють російській агресії або допомагають рф обходити обмеження.

Водночас співголова Міжнародної санкційної групи Майкл Макфол підкреслив, що експерти активно працюють над питанням вторинних санкцій і готові до обговорення різних ідей, зокрема, з парламентарями.

"У нас усіх є одне першочергове завдання – зупинити жахливе путінське вторгнення у вашу країну", – наголосив Макфол.

Підсумовуючи, Єрмак акцентував на тому, що санкційна група абсолютно відкрита до будь-якої співпраці.

"Ми зацікавлені і в тому, щоб отримувати від нашого парламенту пропозиції щодо нових санкцій і тих, які вже запроваджені. Сам факт того, що війна триває, свідчить про те, що санкцій недостатньо, тому робота групи відбувається нон-стоп", – резюмував керівник Офісу Президента.

Як повідомляв Укрінформ, міжнародна робоча група щодо санкцій проти росії була створена з ініціативи Президента Володимира Зеленського.

Очолюють групу керівник Офісу Президента Андрій Єрмак та директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI), ексрадник президента США з питань національної безпеки посол Майкл Макфол.

У квітні група представила План дій щодо санкцій, який містить рекомендації для міжнародної демократичної спільноти стосовно комплексу подальших економічних заходів, спрямованих на примус російського керівництва до якнайшвидшого припинення війни в Україні та максимальне збільшення ціни агресії для росії.

План зосереджений на 10 ключових напрямах санкційної політики, серед яких - визнання росії та білорусі державами-спонсорами тероризму, а збройних сил рф – терористичною організацією; повна заборона на російський експорт енергоносіїв; розширення санкцій проти фінансового сектору рф та рб; посилення транспортних та страхових санкцій; розширення й посилення торговельних ембарго та персональних санкцій.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-