Санкції «Єрмака-Макфола»: Зеленський наголошує на важливості заблокованих активів

Санкції «Єрмака-Макфола»: Зеленський наголошує на важливості заблокованих активів

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський вважає, що на повернення заблокованих за кордоном активів представників рф може знадобитися багато часу, але наголошує на важливості підготовки індивідуальних санкцій щодо росії, напрацьованих групою Єрмака-Макфола.

Про це глава держави сказав під час зустрічі з журналістами, відповідаючи на питання Укрінформу.

"Санкції щодо прізвищ (список претендентів на індивідуальні санкції в рф, складений групою Єрмака-Макфола - ред.) такі складні, так само як і стосовно ембарго нафти. Але це важливі кроки. Триває блокування активів. Але це складний законодавчий процес, і в кожної держави цей процес різний. Ми б не дуже хотіли, щоб ми заблокували, а хтось потім буде цим користуватися", - наголосив Президент.

За його словами, всі наші втрати потрібно буде повертати, через це важливе значення матимуть саме заблоковані активи, які Україна зможе забрати собі.

"Так, Європа, світ допомагатимуть фінансово після війни. Але цього замало, нам потрібні компенсації. Просто так нам (ніхто - ред.) нічого не дасть. Ці балачки про швидкі репарації тощо - я в це не вірю. А в ці санкції і заблоковані активи я вірю. Вони там: там конкретні рахунки, конкретні цифри. Нам потрібно усім за це боротись, щоб всі ці гроші повернути в Україну", - сказав Зеленський.

При цьому він підкреслив, що заблокувати активи замало, потрібні "законодавчі зміни або рішення, робота юристів, лобістів".

"Багато над чим треба працювати за кордоном. Деякі країни дійсно кажуть, що вони нас підтримують, і кажуть, що віддадуть ці гроші. Тому список цих людей важливий, список активів їх і їх родичів", - зазначив Президент.

Він наголосив, що активи рф необхідно заблокувати і повернути потім гроші.

"І це не день, і не місяць, а може, роки потрібні будуть. Але треба боротися, і точно ми переможемо", - сказав Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, міжнародна робоча група Єрмака-Макфола щодо санкцій проти росії представила Дорожню карту індивідуальних санкцій.

Запропоновані такі категорії підсанкційних осіб (у порядку пріоритетності): олігархи, найвищі урядовці, ключовий менеджмент компаній, включно з іноземцями, російські пропагандисти, керівництво політичних партій, члени сімей та довірені особи всіх цих людей. Також запропоновано розглянути запровадження індивідуальних санкцій щодо всіх російських спортсменів.

Читайте також: Єрмак і Макфол обговорили посилення санкцій проти керівництва та олігархів рф

Кількість потенційних кандидатів на потрапляння під санкції становить не менше 12 тис. фізичних і 3 тис. юридичних осіб. Негайний пріоритет надається 100 найбагатшим людям із російського списку Forbes.

Цю Дорожню карту, як і попередні напрацювання групи Єрмака-Макфола передано всім ключовим особам, які впливають на ухвалення відповідних рішень.

Президент Володимир Зеленський 29 березня оголосив про створення при Офісі Президента групи експертів, які аналізуватимуть вплив застосованих проти російської федерації санкцій.

Очолюють групу керівник Офісу Президента Андрій Єрмак та директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI), ексрадник президента США з питань національної безпеки посол Майкл Макфол.

20 квітня міжнародна експертна група презентувала План дій щодо посилення санкційного тиску на російську федерацію, 10 травня – Дорожню карту енергетичних санкцій, яка містить рекомендації щодо введення обмежень проти рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-