«Харківські угоди»: двом ексміністрам повідомили про підозру в держзраді

«Харківські угоди»: двом ексміністрам повідомили про підозру в держзраді

Укрінформ
Колишнім міністру закордонних справ та міністру юстиції України за погодження “Харківських угод” на користь росії повідомили про підозру у в державній зраді.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру колишньому міністру закордонних справ України та колишньому Міністру юстиції України у державній зраді (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, у квітні 2010 року підозрювані за попередньою змовою групою осіб з колишніми Президентом Віктором Януковичем та Прем’єр-міністром Миколою Азаровим, діючи на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній та економічній безпеці України, в порушення Конституції України, Закону України “Про міжнародні договори України”, без фактичного розгляду проєкту Угоди між Україною та російською федерацією з питань перебування Чорноморського флоту рф на території України заінтересованими органами та проведення обов’язкової правової експертизи, погодили її без зауважень.

Читайте також: Покарання за Харківські угоди буде невідворотним - Данілов

Внаслідок таких дій підозрюваних та інших осіб у квітні 2010 року було погоджено, підписано та ратифіковано Угоду, якою на 25 років продовжено строк перебування Чорноморського флоту рф на території України.

Це створило сприятливі умови для подальшого переоснащення та модернізації озброєння Чорноморського флоту російської федерації, а також його збільшення на території Автономної Республіки Крим та Севастополя, замість виведення з України.

За оперативною інформацією Державного бюро розслідувань, фігуранти перебувають за кордоном, тому підозри оголошені заочно.

Як повідомляв Укрінформ, у червні 2022 року суд дозволив спеціальне досудове розслідування щодо експрезидента України Віктора Януковича у справі про підписання "Харківських угод" на користь росії.

Читайте також: Суд дозволив заочне розслідування щодо Азарова у справі «Харківських угод»

Угода між Україною і російською федерацією, підписана 21 квітня 2010 року у Харкові тодішніми президентами України Віктором Януковичем та росії Дмитром Медведєвим, передбачала продовження терміну перебування Чорноморського флоту російської федерації у Севастополі з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо будь-яка сторона не висловить заперечення, та встановлювала орендну плату за перебування там флоту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-