Суд дозволив спецрозслідування щодо Януковича у справі про «Харківські угоди»

Суд дозволив спецрозслідування щодо Януковича у справі про «Харківські угоди»

Укрінформ
Суд дозволив спеціальне досудове розслідування щодо експрезидента України Віктора Януковича у справі про підписання "Харківських угод" на користь росії.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Телеграмі.

За участі прокурорів ОГП Печерський районний суд Києва надав дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування стосовно колишнього Президента у кримінальному провадженні за обставинами вчинення ним державної зради (ч.1 ст. 111 Кримінального кодексу України).

Таке рішення суду надає право стороні обвинувачення на проведення досудового розслідування стосовно підозрюваного за його відсутності (in absentia).

Читайте також: Втеча Януковича до росії: у справі проведуть спеціальне розслідування

За даними слідства, яке здійснюють слідчі Державного бюро розслідувань, експрезидент, у порушення вимог Конституції, 21 квітня 2010 року у Харкові підписав від імені України угоду між Україною та російською федерацією, якою продовжив на 25 років строк перебування чорноморського флоту рф на території України – у Криму і Севастополі.

У результаті таких дій були штучно створені передумови для збільшення чисельності військ російської федерації на території України, їх переоснащення і модернізації та у подальшому – вторгнення збройних сил росії та окупації ними Криму і Севастополя.

За процесуального керівництва прокурорів Офісу генерального прокурора відносно експрезидента в порядку процедури in absentia вже здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом захоплення колишнім Президентом державної влади у вересні-жовтні 2010 року унаслідок повернення в неконституційний спосіб дії Конституції України від 28 червня 1996 року.

Також здійснюється заочне досудове розслідування у кримінальному провадженні за обставинами організації Януковичем переправлення через держкордон у лютому 2014 року не менше 20 осіб та підбурювання до дезертирства співробітників Управління державної охорони.

Читайте також: рф збиралась «легітимізувати» Януковича в Україні через суди — Данілов

У всіх трьох кримінальних провадженнях суд надав дозвіл на арешт експрезидента.

В іншому кримінальному провадженні у справах Майдану в листопаді 2021 року завершено в спеціальному порядку досудове розслідування стосовно експрезидента та 9 високопосадовців, які 18-20 лютого 2014 року організували силову протидію мітингувальникам у центрі Києва. На даний час учасники кримінального провадження продовжують знайомитися з матеріалами досудового розслідування.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 22 лютого 2014 року Янукович під час Революції Гідності втік з Києва і припинив виходити на зв'язок.

Читайте також: Суд дозволив арешт Януковича за підписання «Харківських угод»

Верховна Рада 22 лютого 2014 року ухвалила постанову про самоусунення Януковича від виконання президентських обов'язків і призначила позачергові вибори глави держави.

У січні 2019 року Оболонський районний суд Києва засудив Януковича до 13 років позбавлення волі за державну зраду та пособництво у веденні росією агресивної війни проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-