Єврокомісія профінансує транскордонні проєкти з Україною, перервані війною

Єврокомісія профінансує транскордонні проєкти з Україною, перервані війною

Укрінформ
Єврокомісія забезпечить фінансування проєктів транскордонного співробітництва з країнами Східного партнерства, які були призупинені внаслідок повномасштабної збройної агресії рф проти України.

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії, передає Укрінформ.

«Жорстоке та невиправдане російське вторгнення в Україну зупинило багато транскордонних проєктів та поставило під серйозну загрозу цілу низку програм, критично важливих для розвитку сусідніх з ЄС регіонів, а також для населення України й Молдови. Завдяки цій пропозиції ми створимо нові можливості, що дасть змогу продовжити багато цих проєктів попри несприятливі умови. Це принесе користь народам України й Молдови, а також їхнім європейським партнерам», - розповіла єврокомісар з регіонального розвитку та реформ Еліза Феррейра.

Зокрема, передбачається, що Єврокомісія на 100% візьме на себе фінансування транскордонних програм з Україною і Молдовою, імплементація яких надзвичайно важлива для розвитку соціальної інфраструктури у прикордонних регіонах, включаючи підтримку шкіл, лікарень, органів соціальної опіки та установ.

Читайте також: Зеленський - про вступ до ЄС: Україна вже почала виконувати рекомендації Єврокомісії

Для проєктів на території України й Молдови новий механізм фінансування застосовуватиметься ретроспективно, з 24 лютого 2022 року - дати початку повномасштабної російської агресії.

Уточнюється, що відповідні проєкти, які ЄС мав з білоруссю та росією, в нинішніх умовах можуть бути реалізовані лише з європейського боку кордону.

Представлені пропозиції стосуються 13 транскордонних проєктів і двох програм транснаціонального співробітництва із залученням дев’яти країн-членів ЄС з одного боку, та України й Молдови, а також білорусі й росії – з другого.

Читайте також: Україна розраховує на ухвалення законодавства щодо рекомендацій Єврокомісії восени - Стефанішина

Як повідомлялося, однією з важливих складових програми Східного партнерства є розвиток транскордонного співробітництва, яке передбачає економічний та соціальний розвиток регіонів, що межують з країнами ЄС, створення умов для взаємовигідної економічної співпраці та торгівлі, а також регіональної стабільності й добробуту, що відповідає інтересам усіх жителів прикордонних регіонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-