Будь-які угоди з росією про припинення вогню можливі лише за згоди України – речник ЄС

Будь-які угоди з росією про припинення вогню можливі лише за згоди України – речник ЄС

Укрінформ
Європейський Союз активно підтримує всі зусилля міжнародного співтовариства, спрямовані на припинення агресивної війни росії проти України, але будь-які мирні домовленості або угоди про припинення вогню є можливими лише тоді, коли на них погодиться сама Україна.

Про це сьогодні під час брифінгу у Брюсселі, відповідаючи на запитання преси, чи намагається ЄС виступити посередником для припинення вогню між росією і Україною, заявив речник ЄС Пітер Стано, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я можу підтвердити, що ЄС не має прямого залучення до посередництва (між росією і Україною – ред). ЄС всіма засобами, що ми маємо у міжнародному вимірі, разом із партнерами підтримує всі зусилля, які можуть, наприкінці, призвести до того, що Україна і росія погодяться на зупинення бойових дій. В першу чергу, це питання до росії. Саме росія продовжує злочинну, протиправну та неспровоковану агресію проти України. росія порушує Хартію ООН, міжнародне законодавство та власні міжнародні зобов’язання. Ця злочинна агресія має бути зупинена», - наголосив речник ЄС.

Читайте також: Ні Україна, ні партнери не бачать можливості, щоб росія була серед гарантів безпеки – Єрмак

Він нагадав, що деякі країни, наприклад, Туреччина, неодноразово пропонували таке посередництво у врегулюванні конфлікту, але росія не виявила до цих зусиль великого інтересу та бажання долучитися до прямих переговорів з Україною. ЄС підтримує такі зусилля. Але щодо посередництва ЄС – росія не приймає таку можливість, вона залишається дуже ворожою до Євросоюзу, про що, зокрема, свідчить нещодавнє рішення внести значну кількість країн-членів ЄС до переліку «недружніх» країн.

«Яким би не був результат переговорів між росією і Україною про припинення ворожнечі, це має бути погоджено, в першу чергу, Україною. Ми підтримуємо Україну на 100 відсотків, і ми будемо продовжувати підтримувати Україну у цьому», - додав Стано.

Читайте також: У Міноборони пояснили, за яких умов може бути використаний режим припинення вогню

Як повідомлялося, від початку неспровокованого військового російського вторгнення в Україну, що розпочалося 24 лютого та стало продовженням війни, яку росія розв’язала проти України з 2014 року, ЄС виявив дієву солідарність з Україною та надав їй суттєву політичну, економічну, фінансову, військову та гуманітарну допомогу. ЄС застосував проти російського агресора шість пакетів економічних санкцій та створив правові умови для перебування та захисту на території країн ЄС більше шести мільйонів переміщених людей з України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-