Кулеба про розблокування портів: Не погодимося на жодне рішення, що залишить рф шанс для атаки

Кулеба про розблокування портів: Не погодимося на жодне рішення, що залишить рф шанс для атаки

Укрінформ
Україна не погодиться на жодне рішення щодо розблокування українських портів, яке залишатиме будь-яку шпаринку для можливості фронтальної атаки рф.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю Forbes, повідомляє Укрінформ.

«Ми не погодимося на жодне рішення, яке залишатиме будь-яку шпаринку для можливості фронтальної атаки на українські порти з моря з боку російської федерації», - сказав він.

Кулеба поінформував, що на зустрічі в Стамбулі делегації на рівні експертів сіли і проговорили низку безпекових питань, що перебувають у компетенції військових і логістів, і залишилося вирішити питання, повʼязані з логістикою та безпекою.

«Вчора делегації і переговорні команди значною мірою ці питання зняли. Тепер це все треба покласти на папір», - зазначив він.

На думку глави МЗС, є один аргумент, чому президент рф володимир путін має погодитися на розблокування морських шляхів: прагнення показати країнам, які тримаються нейтральності або більше схиляються до російської позиції щодо війни (в Африці, Азії), що він їх урятував від голоду, від зростання цін на продукти харчування.

«В усьому іншому я не розумію, навіщо йому це може бути потрібно. Погоджуючись на розблокування українських портів, він підриває власні зусилля з удушення української економіки. Думаю, у нього зараз на одних шальках терезів – репутація росії для країн Азії та Африки, а небажання дати Україні заробити копійку – на інших», - пояснив Кулеба.

Читайте також: Жодних переговорів про мир зараз немає з вини рф – Кулеба

Як повідомлялося, внаслідок неспровокованої російської агресії в Україні виявилося заблокованим понад 20 мільйонів тонн зерна, призначеного на експорт, зокрема у рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН. Це поставило під загрозу голоду найбільш вразливі країни світу, зокрема в Африці.

ЄС організував «коридори солідарності» на кордонах з Україною для вивезення зерна суходолом, автомобільним та залізничним транспортом, а також внутрішніми водними шляхами, але це дозволяє лише частково розв'язати проблему. Наразі у Туреччині за участю ООН відбуваються переговори щодо можливих шляхів виходу із ситуації.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-