Україна вимагає від рф дотримуватися Женевської конвенції щодо військовополонених

Україна вимагає від рф дотримуватися Женевської конвенції щодо військовополонених

Заява
Укрінформ
Україна засуджує неправомірне поводження рф з українськими військовополоненими, зокрема використання їх у своїх політичних цілях.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ, повідомляє Укрінформ.

У ній МЗС вимагає від російської сторони неухильно дотримуватися положень міжнародного гуманітарного права, зокрема Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, стосовно військовополонених військовослужбовців Збройних сил України.

«У цьому контексті підкреслюємо, що всі іноземні громадяни та особи без громадянства, які беруть участь в бойових діях на території України в складі Збройних сил України, прийняті у добровільному порядку на військову службу за контрактом згідно із Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу" 1992 року», - зауважило міністерство.

У заяві також зазначається, що відповідні особи є військовослужбовцями ЗСУ, на яких, згідно з положеннями Женевських конвенцій про захист жертв війни 1949 року і Додаткового протоколу І до них 1977 року, поширюється правовий статус комбатантів. Цей статус, серед іншого, наділяє таких осіб правом на поводження з ними як з військовополоненими в разі потрапляння в руки ворога, підкреслило зовнішньополітичне відомство.

«Україна неухильно дотримується своїх зобов’язань за міжнародним гуманітарним правом. В умовах міжнародного збройного конфлікту, спричиненого збройною агресією рф, наша держава дотримується законів та звичаїв війни, викладених, зокрема, у Женевських конвенціях про захист жертв війни 1949 року та Додаткових протоколах до них 1977 року», - наголошується у заяві.

МЗС також зауважило, що Україна дотримується гуманного поводження із військовополоненими та забезпечує всі гарантовані їм міжнародним правом права та гарантії у повному обсязі.

Читайте також: Правозахисники закликають світ не допустити страт військовополонених росією та «днр»

Міністерство додало, що вимагає від російської сторони гуманного поводження з українськими військовополоненими, а будь-які незаконні акти чи бездіяльність з боку держави, що тримає в полоні військовополонених, забороняються.

Як повідомлялося, представники російської окупаційної адміністрації у Донецькій області – так званої "днр" – заявили, що 10 липня внаслідок "хвороб" та "стресу" помер полонений британський громадянин Пол Юрі.

МЗС Великої Британії викликало посла рф у Лондоні у зв’язку зі смертю Пола Юрі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-