Україна непохитна у зобов’язанні домогтися покарання за збиття рейсу MH17 - МЗС

Україна непохитна у зобов’язанні домогтися покарання за збиття рейсу MH17 - МЗС

Укрінформ
Україна залишається непохитною у своєму зобов’язанні домагатися правди, справедливості та відповідальності за збиття рейсу MH17.

Про це йдеться у заяві МЗС України у зв’язку з восьмими роковинами збиття малайзійського літака MH17, передає Укрінформ.

У зовнішньополітичному відомстві акцентували, що українська сторона цілком довіряє незалежному, відкритому та неупередженому кримінальному розслідуванню щодо підозрюваних злочинців у Національній прокуратурі Нідерландів та розгляду питання щодо відповідальності держави в Міжнародній організації цивільної авіації.

«Ми закликаємо всі залучені держави та сторони у повній мірі співпрацювати у рамках розслідування відповідно до резолюції РБ ООН 2166 (2014). Ретельний і вичерпний судовий процес має продовжуватись, щоб притягнути винних до відповідальності та добитися справедливості для жертв збиття MH17 і їх членів сімей» - заявили у МЗС.

Українські дипломати висловили глибокі співчуття родинам і близьким жертв збиття рейсу MH17 і наголосили на важливості відповідальності за цей трагічний інцидент та гарантування, щоб він ніколи не повторився.

Читайте також: ПАРЄ поклала відповідальність за збиття літака рейсу МН17 на росію

Водночас, у Службі безпеки України заявили, що вісім років тому росія збила над окупованою частиною Донецької області пасажирський Boeing-777 Малайзійських авіаліній, що виконував рейс МН17 із Амстердама в Куала-Лумпур, і ще тоді показала своє справжнє обличчя держави-терориста.

"17 липня 2014 року рф показала всьому світу своє справжнє обличчя держави-терориста. 298 пасажирів рейсу MH17 стали не тільки невинними жертвами російської зброї, а й цинічної брехні. І за 8 років тактика рф не змінилася – вона продовжує вбивати мирних громадян і брехати", - зазначається у повідомленні.

"Лише спільна боротьба України та всього цивілізованого світу дозволить поставити крапку в кривавій історії рашизму, а російських убивць – змусить відповісти за свої злочини", - додали в СБУ.

Як повідомлялося, пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Читайте також: ЄС у роковини збиття рейсу MH17 закликає притягнути винних до відповідальності

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

19 червня 2019 року слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК "Бук". Це колишній офіцер фсб, колишній "міністр оборони" так званої "днр" Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник гру генштабу збройних сил рф, глава "гру днр" Сергій Дубинський, підполковник гру Олег Пулатов (усі - громадяни рф), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "днр".

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-