На сесії ПА ОБСЄ ухвалили три резолюції щодо України — Кравчук

На сесії ПА ОБСЄ ухвалили три резолюції щодо України — Кравчук

Укрінформ
Цьогорічна 29-а сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ була присвячена темі України та російської агресії проти нашої держави. За час роботи сесії були прийняті три резолюції, які напряму стосуються України.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ розповіла заступник голови комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, заступник голови фракції "Слуга народу", член української делегації в ПА ОБСЄ Євгенія Кравчук.

“Ця сесія (Парламентської асамблеї ОБСЄ — ред.) щодня була присвячена темі України і війні росії проти України. Було прийнято три резолюції, які стосуються напряму української теми і агресії російської федерації в Україні. Перша і найважливіша резолюція — це спільного авторства: нашої делегації України, делегації США та Литви. Фактично три тексти були об'єднані в одну резолюцію під назвою “Агресія російської федерації і вплив на безпеку в країнах ОБСЄ”, - заявила Кравчук, додавши, що аналогічні резолюції з 2014 року приймалися не вперше, однак особливістю нинішньої є те, що її підтримали не лише країни Європи, але й США, Канада.

Друга резолюція стосувалася захисту журналістів, які працюють в умовах воєнних конфліктів, а третя - гуманітарних наслідків війни росії проти України.

За словами Кравчук, найважливішими пунктами були ті, де Парламентська асамблея ОБСЄ закликає країни-члени ОБСЄ створити спеціальний Міжнародний трибунал. Такий пункт резолюції вдалося додати в схожу резолюцію ПАРЄ, і це дає можливість українському МЗС та Мін'юсту мати додаткові аргументи в перемовинах щодо створення Міжнародного трибуналу, який би судив російських воєнних злочинців, що вчиняли злочини в Україні, повідомила заступник голови комітету.

“Зараз за статистикою Офісу генпрокурора уже більше 21 тисячі воєнних злочинів зафіксовано на тих територіях, на яких ми маємо доступ”, - нагадала Кравчук.

Також зафіксовано, що все, що робить російська федерація в Україні, має ознаки і може трактуватись не лише як воєнні злочини, але й геноцид. Вже кілька країн — Канада, Ірландія, країни Балтії - прийняли резолюцію в своїх парламентах із заявами про те, що вважають події в Україні саме геноцидом.

Під час роботи ПА ОБСЄ велика увага була приділена також знищенню росіянами культурних цінностей. Депутати інших країн добре поінформовані про крадіжки росіянами експонатів та цінностей з музеїв України, відзначила Кравчук.

Вона звернула увагу, що російської та білоруської делегацій на засіданні ПА ОБСЄ цього разу не було, оскільки їм не надали візи Великої Британії. Адже члени російської держдуми та білоруського парламенту перебувають у санкційних списках.

Читайте також: Україна хоче вигнати росію з ПА ОБСЄ — депутатка

Як повідомляв Укрінформ, 3 липня щорічна сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ відкрилася із закликів керівництва ОБСЄ та представників сторони, що приймає, зупинити війну в Україні на основі повного дотримання суверенітету та територіальної цілісності України. У своєму зверненні до 250 парламентаріїв, які зібралися в рамках щорічної сесії, доповідачі засудили вторгнення російської федерації, поділилися своїми враженнями від відвідування України та спілкування з українськими біженцями і настійно закликали до повного розслідування та притягнення до відповідальності за передбачувані військові злочини і жорстокість.

Щорічна сесія є найбільшим заходом Парламентської асамблеї ОБСЄ у календарному році. Цьогорічна 29-а щорічна сесія проводилася вперше після трирічної перерви. Крім того, вперше за два десятиліття захід ПА ОБСЄ проводив парламент Сполученого Королівства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-