Блінкен переконував главу МЗС Китаю засудити війну росії проти України

Блінкен переконував главу МЗС Китаю засудити війну росії проти України

Укрінформ
Державний секретар США Ентоні Блінкен у суботу зустрівся з міністром закордонних справ Китаю Ваном Ї та закликав виступити проти російської війни в Україні, пропонуючи кроки щодо співпраці між КНР і Штатами.

Як передає Укрінформ із посиланням на New York Times, зустріч, що відбулася на індонезійському острові Балі через день після саміту міністрів закордонних справ Групи 20, тривала понад п'ять годин.

Виступаючи перед журналістами після переговорів, Блінкен відкинув заяви Китаю про нібито нейтралітет у війні між росією та Україною. Він зазначив, що китайський лідер Сі Цзіньпін продовжує дотримуватися своєї позиції, оголошеної в лютому, щодо партнерства з путіним, Китай підтримав росію в ООН та «поширює російську пропаганду». Крім того, Пекін і москва провели у травні спільні навчання стратегічних бомбардувальників.

Читайте також: Блінкен анонсував надання Україні $360 мільйонів гумдопомоги

«Я спробував донести до державного радника, що це справді той момент, коли ми всі повинні виступити із засудженням російської агресії. Ви чуєте від Пекіна, що він заявляє про нейтральність. Я б почав із твердження, що досить важко бути нейтральним, коли йдеться про агресію. Є явний агресор. Є явна жертва», - зазначив Блінкен.

Він також повторив нещодавні висловлювання багатьох офіційних осіб США щодо важливості співпраці між Пекіном і Вашингтоном з питань, які становлять взаємний інтерес, зокрема зміни клімату і глобальної охорони здоров'я.

«Відносини між Сполученими Штатами та Китаєм мають величезне значення не тільки для наших країн, а й для всього світу», - зазначив держсекретар.

Читайте також: Блінкен - делегації рф: Україна не ваша країна, і її зерно теж не ваше

Як повідомляв Укрінформ, на Балі 7-8 липня відбулася зустріч міністрів закордонних справ двадцяти найрозвиненіших економік світу (G20), у центрі якої була війна росії проти України та її наслідки. Міністри відмовилися робити групове фото через присутність міністра закордонних справ рф лаврова. Той залишив зустріч раніше. По відеозв’язку перед главами зовнішньополітичних відомств «двадцятки» виступив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Фото: Stefani Reynolds

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-