Статус кандидата в ЄС допоможе Україні у відновленні та реформах – уряд Бельгії

Статус кандидата в ЄС допоможе Україні у відновленні та реформах – уряд Бельгії

Укрінформ
Бельгія вітає рішення Європейської ради надати Україні статус кандидата на членство в ЄС, оскільки таке рішення дозволить прискорити процеси відновлення та реформ в самій Україні та найбільш ефективно використовувати з цією метою «передвступну» допомогу, що виділяється для країн-кандидатів.

Про це сьогодні у Лугано під час міжнародної конференції з відновлення України заявив віцепрем’єр, міністр соціальних справ та громадського здоров’я Бельгії Франк Вандерброке, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми від щирого серця підтримуємо рішення Європейської ради надати Україні статус (майбутнього) члена ЄС. Дорога до членства є довгим процесом, але це також можливості для прискорення відновлення України за рахунок використання повною мірою механізмів передвступної допомоги. Цей процес має допомогти здійснити необхідні реформи, які закладуть основу для побудови більш сильної та більш заможної України. Бельгія готова допомогти Україні у цьому процесі», - зазначив бельгійський урядовець.

Він нагадав, що у квітні прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо під час донорської конференції у Варшаві «Стоїмо поряд з Україною» оголосив про виділення 800 мільйонів євро для допомоги Україні та про надання притулку для українців, що рятуються від війни.

Читайте також: Чехія розробить спецплан для відбудови України у відповідності до європейського

«Наша країна прийняла більше 46 тисяч біженців з України, включаючи більше 9 000 дітей, які мали негайно потрапити до шкіл. Ми сподіваємося, що тут, далеко від жахів війни, вони будуть здатними хай повільно, але у безпечних умовах, оговтатися від отриманих травм. Майбутнє України належить саме цим дітям», - наголосив Вандерброке.

Він зауважив, що Бельгія виділила більше 10 мільйонів євро для допомоги переміщеним особам в самій Україні та у сусідніх з нею країнах, для їх облаштування та забезпечення медичним обладнанням, ліками та предметами гігієни. Крім цього, уряд Бельгії на багатосторонньому рівні виділив ще 30 мільйонів євро для різних міжнародних організацій, що надають допомогу Україні, зокрема для тих, які працюють для притягнення до відповідальності всіх винних у злочинах росії на території України.

«Щодо довгострокового відновлення, то ми вітаємо український план з відбудови та розвитку. Дуже важливо вже зараз підтримувати зусилля України з відновлення, щоб надати їй можливість розбудувати стабільне та заможне майбутнє. Ми віримо в те, що мир невдовзі повернеться на наш континент. Ми закликаємо російську федерацію негайно зупинити свою неприйнятну агресію та вивести всі війська з території України», - підкреслив представник уряду Бельгії.

Читайте також: Литва в Лугано закликала арештувати активи рф і змусити санкції працювати на Україну

Як повідомлялося, у швейцарському Лугано продовжується міжнародна конференція з відновлення України, учасники якої розглядають можливості для підтримання України у зусиллях з відновленні усього, що було зруйнованого під час російської агресії, а також довгостроковий план розвитку сучасної, сильної та мирної України майбутнього.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-