Україна відповідає значній кількості критеріїв, які висуваються до кандидатів в ЄС - Шмигаль

Україна відповідає значній кількості критеріїв, які висуваються до кандидатів в ЄС - Шмигаль

Укрінформ
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що Україна вже відповідає значній кількості критеріїв, які висуваються до країн-кандидатів на вступ до Європейського Союзу.

Як передає Укрінформ, про це Шмигаль зауважив у Фейсбуці.

Він нагадав, що цього тижня Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус кандидата на членство в ЄС. Остаточне рішення буде ухвалено на саміті 23-24 червня.

"Важливо розуміти, що ЄС не подарував Україні цей статус. За останні роки ми провели величезну роботу з реформування нашої країни. І хоча попереду ще довгий шлях, наші європейські партнери об’єктивно оцінили всі досягнення. Єврокомісія також відзначила, що уряд України під час війни продемонстрував "дивовижний рівень інституційної сили, цілеспрямованість і спроможність функціонувати", - зазначив Шмигаль

За його словами, статус кандидата для України означає юридичне закріплення європейського майбутнього.

Читайте також: Рада звернеться до ЄС щодо підтримки надання Україні статусу країни-кандидата

"Це означає, що Україна не просто потенційно колись може приєднатися до ЄС, а що процес запущено, і вона відповідає вже значній кількості критеріїв, які висуваються до кандидатів", - наголосив Прем’єр-міністр.

Підготовка до членства передбачатиме завершення всеохопної трансформації всіх сфер. У цьому, за словами Шмигаля, Україну підтримуватиме Єврокомісія, надаючи консультації та іншу допомогу.

Також Україна стане повноправним членом програм та ініціатив Євросоюзу, відкритих як для країн ЄС, так і країн зі статусом кандидата. Україна як країна-кандидат матиме ширші можливості для того, щоб її голос був почутий під час формування політики ЄС.

"Отримавши статус-кандидата та розпочавши рух до членства, Україна ставатиме більш привабливою для інвесторів. Бізнес-клімат наближатиметься до умов, як у країнах ЄС — інвестори діятимуть на ринку, який є передбачуваним, а бізнес — захищеним. Привабливість для інвесторів також потребуватиме надійних гарантій безпеки після перемоги над росією", - підкреслив Шмигаль.

Україні буде доступна фінансова допомога для країн, які готуються до вступу в ЄС (Інструмент передвступної допомоги, IPA). Така допомога може надаватися через гранти, інвестиції або як технічна допомога.

"Крім того, акумулюючи кошти для відновлення України сьогодні через спеціальний Трастовий фонд солідарності, ЄС ставитиметься до таких інвестицій не як до післявоєнної відбудови третьої країни, а інвестування в добробут потенційного майбутнього члена ЄС", - зауважив Шмигаль.

Читайте також: Євросоюз має полегшити приєднання нових членів - Шольц

"Рух до ЄС дозволить модернізувати нашу державу, і ми зацікавлені зробити всі зміни якнайшвидше. Україна — це Європа і невдовзі Україна буде членом Європейського Союзу", - наголосив він.

Як повідомляв Укрінформ, 19 червня Верховна Рада схвалила проєкт постанови про звернення парламенту до держав-членів Європейського Союзу та інституцій щодо підтримки надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-