Кулеба закликав Нідерланди підтримати надання Україні статусу кандидата в ЄС

Кулеба закликав Нідерланди підтримати надання Україні статусу кандидата в ЄС

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в авторській статті для нідерландського видання NRC закликав підтримати надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзу.

Текст статті опублікований на сайті МЗС, повідомляє Укрінформ.

«Історичні часи вимагають великих рішень. Одним із таких є надання Україні цього місяця статусу кандидата на членство в ЄС. Це зміцнить Європу як провідного глобального гравця та покладе край десятиліттям стратегічної невизначеності щодо України, яка лише спонукала російську агресію», - зазначив Кулеба.

За словами міністра, Україна повністю усвідомлює, що попереду чекає тривалий шлях до виконання Копенгагенських критеріїв. «Для нас статус кандидата — це насамперед стимул іти ним, а не щасливий квиток до негайного членства в ЄС», - наголосив він.

На думку глави МЗС, більш тісні зв’язки з Україною також підуть на користь Євросоюзу - завдяки нашій потужній військовій силі та високорозвиненому IT-сектору та жвавому підприємницькому духу. Він звернув увагу і на те, що Україна є виробником зеленого водню, біогазу, вітрової та сонячної енергії, гарантує продовольчу безпеку і є надійним політичним союзником, чия зовнішня політика повністю відповідає пріоритетам ЄС.

Очільник української дипломатії окремо зупинився на найважливіших занепокоєннях скептиків.

Зокрема, він нагадав дані опитування Євробарометра, згідно з якими 66% нідерландців переконані, що Україна є частиною європейської сім’ї, а 62% вважають, що Україна має стати членом ЄС, коли буде готова.

Міністр також вказав, що його колеги в Албанії, Чорногорії та Північній Македонії виступають за надання статусу Україні, і "ми не бачимо один одного як конкурентів". Він зауважив, що Україна не вимагає особливого ставлення, подавши заявку за всіма правилами.

Глава МЗС прокоментував і закиди щодо відсутності реформ в Україні: «У нас є свої проблеми, і ми працюємо над їх вирішенням, але їх не варто непропорційно роздувати. Запитайте себе: якщо Українська держава була аж такою корумпованою і нездатною, як тоді вона витримала такий нищівний удар наприкінці лютого?»

Читайте також: У Нідерландах відбудеться міжнародний концерт-марафон на підтримку України

У цьому контексті міністр згадав про реформу банківського сектору, яка зміцнила макрофінансову стабільність, земельну реформу, судову, зокрема Вищий антикорупційний суд уже засудив низку високопосадовців. Також Кулеба відзначив закон про олігархів, одну з найпрозоріших систем декларацій у світі, систему закупівель ProZorro, передовий рівень цифровізації та рекордні терміни підключення до мережі ENTSO-E.

«Політичне рішення надати Україні статус кандидата цього місяця дасть поштовх подальшим реформам і створить кращі можливості для бізнесу та торгівлі. Воно стане натхненням для українців та інших європейців», - переконаний глава МЗС.

Водночас він зауважив, що відмова від надання статусу матиме "нищівний негативний вплив на подальші зміни, посилить відчуття несправедливості та покаже українцям, що попри їхні досягнення, вони все одно отримують другосортне ставлення".

«Ми хочемо уникнути цього розчарування, яке може зашкодити як Україні, так і ЄС. Статус кандидата на членство в ЄС для України стане безсумнівним виграшем для обох сторін. Зрештою, голландці та українці є частиною однієї родини – ми європейці і цінуємо принципи, на яких тримається Європа», - підсумував міністр.

Як повідомляв Укрінформ, Європейська комісія оприлюднила позитивний висновок щодо можливості України приєднатися до ЄС, що є обов’язковим формальним кроком перед розглядом питання про надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС на рівні Європейської Ради 23-24 червня 2022 року.

Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра заявив, що уряд підтримує надання Україні статусу кандидата, але зазначив, що може пройти багато років, перш ніж Україна стане повноцінним членом ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-