Візит в Україну європейських лідерів є важливим сигналом солідарності – Столтенберг

Візит в Україну європейських лідерів є важливим сигналом солідарності – Столтенберг

Укрінформ
Візит європейських лідерів до Києва є свідченням солідарності та підтримки, яку Франція, Німеччина й Італія надають Україні.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час пресконференції за підсумками другого дня зустрічі міністрів оборони країн-союзниць, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу про значення візиту президента Франції, канцлера ФРН та прем’єр-міністра Італії в Україну.

«Я вітаю факт, що лідери країн-союзниць ... відвідують Україну, зустрічаються з її політичним керівництвом, Президентом Зеленським, а також бачать звірства, спричинені жорстокою агресією москви і президента путіна в Україні. Важливо продемонструвати солідарність й доставити політичне послання», - сказав керівник НАТО.

Читайте також: Мир під диктовку росії є неприйнятним – Шольц

Він зауважив, що контакти з політичним керівництвом України є регулярними як у Брюсселі, так і у столицях країн-союзниць. Напередодні на міністерській зустрічі за участю ЄС, Фінляндії та Швеції союзники обмінялися думками з міністром оборони Олексієм Резніковим щодо військової підтримки України.

Крім того, вчора відбулася зустріч Контактної групи з оборони України під егідою США, що засвідчила безпрецедентний рівень міжнародної підтримки України у боротьбі проти російської агресії.

У цьому контексті Столтенберг привітав рішення Сполучених Штатів збільшити підтримку України ще на мільярд доларів, які будуть спрямовані на постачання артилерії та далекобійних систем.

Він окремо наголосив, що ці зусилля є частиною процесу, в якому беруть участь усі союзники по Альянсу, включаючи Францію, Німеччину та Італію, які вже тривалий час активно підтримують Україну.

Генеральний секретар НАТО зауважив, що такі зусилля є частиною тісної координації між НАТО і Європейським Союзом. Він подякував ЄС за прийняті рішення, зокрема за санкційну політику щодо країни-агресора, а також за ініціативу щодо закупівлі летального та нелетального обладнання для ЗСУ, - тут ЄС і НАТО «працюють у тандемі».

Водночас Столтенберг не дав прямої відповіді на запитання, чи не прийшов час розглянути членство України в НАТО з огляду на те, що Київ захищає спільні цінності з використанням зброї НАТО та за військової допомоги Альянсу.

«Наша увага зараз зосереджена на підтримці України, щоб надати їй військову допомогу, летальну та нелетальну, розвинути її оборонні спроможності та модернізувати оборонні та безпекові інституції. Союзники надавали таку підтримку Україні з 2014 року. Вони провели тренування тисяч українських військовослужбовців та допомогли у їх забезпеченні. Зараз передусім хоробрість і мужність Збройних сил України дозволяють боротися проти російських сил вторгнення. НАТО підтримує ці зусилля в багатьох вимірах. Союзники не лише роблять заяви, а й утілюють їх у конкретні справи», - сказав генеральний секретар НАТО.

За його словами, під час візиту до Брюсселя міністр оборони Олексій Резніков підтвердив, що вже зараз велика кількість зброї та військового обладнання доставлені в Україну, що стало безпрецедентною логістичною операцією НАТО і країн-партнерів. Союзники продовжують працювати у цьому напрямку, аби прискорити постачання, усунути «вузькі місця» та задовольнити інші потреби, включаючи тренування щодо поводження із сучасною зброєю та забезпечення її необхідними запасними частинами.

Читайте також: Україна сама вирішуватиме, коли і на яких умовах припиняти війну — Макрон

Як повідомлялося, 16 червня в Україну прибули президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі та президент Румунії Клаус Йоганніс.

Фото: EFE/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-