Представників рф відсторонили від участі у Дунайській комісії через війну в Україні - МЗС

Представників рф відсторонили від участі у Дунайській комісії через війну в Україні - МЗС

Укрінформ
У Міністерстві закордонних справ України повідомили, що Дунайська комісія відсторонила представників росії у відповідь на вторгнення армії рф в Україну.

Як передає Укрінформ, про це ідеться у коментарі, опублікованому на сайті МЗС

Дунайська комісія 15 червня на черговій сесії розпустила Підготовчий комітет Дипломатичної конференції з питань перегляду Конвенції про режим судноплавства на Дунаї, до якого також входила і росія. Цього ж дня Дунайська комісія створила Підготовчий комітет Дипломатичної конференції щодо режиму навігації на річці Дунай у складі виключно придунайських держав, тобто без російських представників.

“Таким чином зроблено ще один крок, щоб рф не лише отримала заслужене покарання за свої дії, а і щоб питаннями розвитку судноплавства на Дунаї займалися виключно придунайські країни”, - пояснили в МЗС.

Також, Дунайська Комісія скоротила дипломатичну посаду радника в секретаріаті Дунайської комісії, яку займав представник росії, і внесла зміни в Правила процедури комісії та цілу низку її регламентів та внутрішніх положень. Згідно зі змінами тепер жоден громадянин російської федерації не зможе претендувати на отримання дипломатичних чи адміністративно-технічних посад у секретаріаті цієї міжнародної організації, яка є однією із найстаріших у світі.

Читайте також: Україна направила 11 звернень щодо закриття для РФ авіа та морського простору

В МЗС зазначили, що після початку широкомасштабного вторгнення росії на територію України Дунайська комісія скликала позачергову сесію, на якій засудила дії рф. Також комісія ухвалила рішення про невизнання повноважень будь-якого представника росії чи його заступників у цій міжнародній організації до відновлення миру, суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Міжнародна організація відсторонила представників росії від усіх засідань комісії і її робочих органів, звільнила громадян російської федерації з дипломатичних та адміністративно-технічних посад її секретаріату.

Як повідомляв Укрінформ, станом на кінець травня понад 150 міст у більш як 20 країнах світу вже розірвали побратимські відносини із понад 160 містами у росії.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-