Азарова виключили з Національної академії наук України

Азарова виключили з Національної академії наук України

Укрінформ
Національна академія наук України виключила зі свого складу академіка і 6 членів-кореспондентів, у тому числі Миколу Азарова, та 13 іноземних членів, що підтримали росію у війни проти України.

Рішення ухвалено під час загальних зборів НАНУ, передає кореспондент Укрінформу.

“Підступна російська агресія проти України та українського народу, нечувані злочини російської воєнщини проти мирного населення, звірячі вбивства та катування, руйнування знищення і захоплення об'єктів цивільної інфраструктури, в тому числі наукових, рішуче засуджено світовою науковою спільнотою і всім цивілізованим людством. Водночас науковці російської федерації в значній своїй масі стали на шлях підтримки - як активної, так і мовчазної - цих злочинних дій своєї держави. ... Серед тих, хто взяв безпосередню участь у цій ганебній кампанії або щонайменше не зробив спроб засудження російської агресії, виявилися іноземні члени нашої академії, переважно громадяни рф”, - заявив на зборах президент НАНУ Анатолій Загородній.

Читайте також: НАН закликає наукову спільноту припинити співпрацю з російськими вченими

Він додав, що на шлях співпраці з державою-агресором стали окремі члени НАНУ, які перебувають на тимчасово окупованій території сходу, у Криму або за кордоном.

За словами Загороднього, статутом Академії передбачено, що дійсний член (академік), член-кореспондент, іноземний член НАНУ може бути позбавлений свого статусу та виключений з її складу у випадку неодноразового грубого порушення вимог статуту Академії або вчинення інших дій, які завдали значної шкоди авторитету НАНУ.

За підсумками таємного голосування позбавлено статусу академіка НАНУ Олександра Ковальова, статусу члена-кореспондента НАНУ - Віктора Варюхіна, Миколу Азарова, Андрія Анциферова, Сергія Коновалова, Геннадія Коротаєва, Олександра Полонського.

Окрім цього, Національна академія наук виключила зі своїх лав іноземних членів Юрія Осипова, Олексія Гвішіані, Юрія Євтушенка, Віктора Садовничого, Олександра Андрєєва, Льва Зеленого, Геннадія Мєсяца, Петра Вітязя, Камо Демірчяна, Олега Нефьодова, Анатолія Григор’єва, Володимира Шумного, Володимира Семенова.

Читайте також: РФ залучила Азарова, Царьова та Олійника ширити в ООН фейки про події на Майдані

Крім того, припинено членство в НАНУ академіка Віктора Єгорова за власним бажанням.

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок повномасштабного вторгнення в Україну. Війська рф обстрілюють і руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню, балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-