Статус країни кандидата на вступ до ЄС додасть Україні сил для боротьби — Джапарова

Статус країни кандидата на вступ до ЄС додасть Україні сил для боротьби — Джапарова

Укрінформ
Надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС стане потужним сигналом про підтримку та додасть сил для боротьби за європейське майбутнє.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова в нідерландському аналітичному центрі Clingendael, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Надання Україні статусу кандидата в ЄС – це спосіб підтримати наш дух. Я вважаю, що ніхто не очікував, що ми будемо такими стійкими, так воюватимемо з другою за величиною армією у світі вже більше 100 днів. Тому цей статус кандидата на вступ до ЄС дасть нам сильне, потужне відчуття, що ми боремося за європейське майбутнє. Ми цілковито усвідомлюємо, що між статусом кандидата та членством ще великий шлях, і ми розуміємо, що ще треба пройти через процеси, через реформи”, - сказала представниця МЗС України.

Вона зауважила, що ще є скептично налаштовані країни, які потрібно переконувати.

“Ми чуємо скептичні голоси щодо корупції та реформ в Україні, і робимо все можливе, особливо з 2014 року, після Революції гідності. Освіта, охорона здоров’я, державне управління... Ми провели колосальні реформи і розраховуємо на позитивне рішення. Також важливо, що 91% українців підтримують шлях України до ЄС", - зауважила Джапарова.

Читайте також: Статус кандидата в ЄС: Австрія визначиться щодо України, коли буде рішення Єврокомісії

Водночас вона наголосила, що українці борються не лише за виживання і за свою територію, а й за європейське майбутнє та європейців.

На думку першої заступниці міністра ця війна є прямим наслідком "безкарності і нашої неспроможності належним чином реагувати на путіна та його агресію у 2014 році".

"Коли я кажу "нашу", я маю на увазі не лише Україну, а й міжнародне співтовариство, бо коли путін напав на Крим, у нас ще було умиротворення. Як у 1938 році перед Другою світовою війною, коли був підписаний Мюнхенський мирний договір, коли Велика Британія і Франція заспокоювали Гітлера, думаючи, що для Гітлера вистачить землі. Тож Донбас і Крим – це абсолютно те саме, що Судетська земля та Австрія для Гітлера. Я вважаю, що ми всі дозволили путіну вважати переговори слабкістю. І він дозволив собі робити подальші кроки", - заявила вона.

За словами Джапарової, це дуже хибне сприйняття - сидіти осторонь, мовчки спостерігати або намагатися домовитися з путіним. "І це приведе нас до більшої війни. Бо це дасть путіну час підготуватися до іншої агресії. У нас є Польща, країни Балтії, Грузія, Молдова”, - наголосила вона.

Джапарова також закликала до подальших рішучих дій, посилення допомоги Україні, надання важкого озброєння та запровадження ще потужніших санкцій, адже, за її словами, росія щодня продовжує заробляти величезні гроші.

Читайте також: Кандидатство в ЄС України, Молдови та Грузії: у Єврокомісії заперечили, що рішення вже ухвалене

Як повідомляв Укрінформ, 23-24 червня у Брюсселі має відбутися засідання Європейської ради, одним із питань якого буде розгляд заявки України на членство в ЄС та прийняття рішення щодо надання їй статусу країни-кандидата.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-