Кандидатство в ЄС України, Молдови та Грузії: у Єврокомісії заперечили, що рішення вже ухвалене

Кандидатство в ЄС України, Молдови та Грузії: у Єврокомісії заперечили, що рішення вже ухвалене

Укрінформ
Єврокомісія на цей час провела орієнтовне обговорення можливих висновків щодо заявки України на членство в ЄС, але не приймала з цього приводу жодних рішень.

Про це сьогодні у Брюсселі під час брифінгу для преси заявив речник Єврокомісії Ерік Мамер, відповідаючи на уточнюючі запитання журналістів щодо розголошеної вчора інформації про затвердження «попередніх» висновків Європейської Комісії у цьому контексті, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я читав у пресі, що Єврокомісія вчора нібито ухвалила рішення. Але це повна неправда. Єврокомісія вчора не ухвалювала нічого. Члени Колегії провели орієнтовне обговорення, яке дозволило їм висловити свої думки та погляди на цю тему, щоб підготуватися до рішення, що відбудеться у п’ятницю», - сказав речник.

За його словами, Єврокомісія має намір оприлюднити свою думку щодо можливості членства в ЄС не лише для України, а й для Молдови та Грузії.

«В тому, що стосується порядку денного Колегії, якщо вона буде підтверджена під час зустрічі керівників Кабінетів (у четвер – ред.),– там буде питання не лише про кандидатський статус для України, але також для Грузії й Молдови. Не моя справа – передбачати, яким може бути рішення Колегії Єврокомісарів. Разом з цим, ми матимемо рішення на столі Єврокомісії для всіх трьох кандидатів», - додав Мамер.

Він зауважив, що проведення орієнтовного обговорення перед прийняттям остаточного рішення – це абсолютно стандартна процедура.

Читайте також: Безпрецедентна інформатака: як рф намагається дискредитувати Україну в переддень доленосних подій

Речник нагадав, що минулими вихідними президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відвідала Київ і стала першим європейським лідером, який двічі відвідав Україну з початку військової агресії росії.

«Чи може бути більш потужний сигнал (підтримки) ніж той, коли керівник Європейської Комісії прибуває, щоб зустрітися з Президентом Зеленським та Прем’єр-міністром? Я не знаю, що може бути (більш потужним – ред.). Ви бачили промову президента під час пресконференції, де вона підтвердила, що ЄС стоїть поряд з Україною у всі часи», - наголосив Мамер.

Він зауважив, що наразі Європейська Комісія думає вже про часи після завершення війни та зважує, як допомогти Україні у масштабній роботі з відновлення країни. При цьому Євросоюз буде продовжувати надавати Україні фінансову підтримку з урахуванням важких обставин, в яких опинилася країна. Просто зараз структури Єврокомісії напружено працюють, щоб допомогти Україні експортувати більш як 20 мільйонів тонн зерна зі своїх елеваторів. І хоча Європейський Союз не постачає прямо зброю для України, він мобілізував «абсолютно безпрецедентним шляхом» 2 мільярди євро для виплати компенсації країнам-членам, які надають Україні необхідне військове обладнання.

«Тож наші зобов’язання щодо підтримки України є непохитними. Санкції проти росії відіграють свою роль, і ми напружено працюємо, щоб забезпечити їх максимальний ефект. Президент (Урсула фон дер Ляєн – ред.) завжди говорить дві речі з цього приводу. Україна належить до Європейської родини, це європейська країна, що поділяє наші цінності, яка воює, щоб захистити наші цінності, тож вона має європейську перспективу. З іншого боку, це процес, він є важливим. Завдання Європейської Комісії - імплементувати цей процес», - нагадав речник Європейської Комісії.

Мамер утримався від припущень, яким може бути рішення лідерів країн-членів ЄС на підставі думки Єврокомісії щодо подання України, Молдови і Грузії на отримання статусу країн-кандидатів на входження до ЄС, але зауважив, що Єврокомісія зробить все можливе, щоб учасники майбутньої Європейської Ради мали всі необхідні документи для прийняття такого важливого рішення.

Читайте також: Італія підтримуватиме прагнення України стати частиною Європи — Драгі

Як повідомлялося, від початку російського вторгнення в Україну Європейський Союз та його країни-члени виявили щиру солідарність із Україною, надали їй потужну політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу

23-24 червня у Брюсселі має відбутися засідання Європейської Ради, одним із питань якого буде розгляд заявки України на членство в ЄС та прийняття рішення щодо надання їй статусу країни-кандидата.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-