Надання Україні статусу кандидата посилить об'єднану Європу - Джапарова

Надання Україні статусу кандидата посилить об'єднану Європу - Джапарова

Фото
Укрінформ
Надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС посилить об'єднану Європу.

Про це сказала перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, яка у якості спеціального представника Президента разом із Головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком здійснила візит до Бельгії, повідомляє МЗС України.

У рамках візиту відбулися зустрічі з головою Палати представників федерального парламенту Бельгії Єліан Тільє та головою Сенату Стефані Д’Oз.

Міністерство зазначило, що ключовим питанням в рамках зустрічей була перспектива надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до Євросоюзу. Відтак Джапарова наголосила, що відповідне політичне рішення буде проявом солідарності європейських держав з Україною, яка героїчно захищає цінності, на яких заснований ЄС – демократія, мирне співіснування і свобода.

«Цінності, які є незрозумілими і вже всім очевидно, що неприйнятними, для сьогоднішньої росії, яка розпалила криваву війну у центрі Європи, вбиває мирних громадян, руйнує нашу державу», - сказала Джапарова.

Під час зустрічей бельгійській стороні була висловлена вдячність за підтримку України у протистоянні російській агресії, надану гуманітарну, фінансову і військову допомогу, активне просування санкційної політики та приєднання до всіх пакетів запроваджених обмежень ЄС проти росії.

Читайте також: Джапарова закликала парламентаріїв країн НАТО посилити допомогу Україні

«Від початку дії санкцій Бельгією заблоковано російські активи на суму понад 200 млрд євро. Ми звернулися до бельгійських партнерів із проханням опрацювати питання пошуку механізмів залучення вилучених та заморожених внаслідок санкцій російських активів до відбудови України, її економіки та промисловості, реконструкції нашого житлового фонду, доріг і підприємств», - додала вона.

Українська сторона також поінформувала про стан справ з притягненням рф до відповідальності за воєнні злочини та створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Українська делегація відзначила теплий прийом українців, які вимушено залишили свої домівки і знайшли тимчасовий прихисток у Бельгії: «Українці назавжди запам’ятають вашу гостинність і створення необхідних умов для їх життя у вашій країні, поки ми виборюємо перемогу проти російського агресора».

Читайте також: Італія підтримує євроінтеграційні прагнення України – Джапарова

МЗС також додало, що Джапарова детально обговорила з директором та експертами бельгійського Королівського інституту міжнародних відносин «Егмонт» питання отримання Україною заслуженого статусу кандидата на членство в ЄС, економічних і гуманітарних наслідків військової агресії росії проти України, продовольчої кризи та притягнення росії до міжнародної відповідальності.

Крім того, перша заступниця міністра також дала інтерв’ю провідному виданню «Knack» щодо актуальної безпекової ситуації в Україні та європейських прагнень нашої держави.

Як повідомляв Укрінформ, 23-24 червня у Брюсселі має відбутися засідання Європейської ради, одним із питань якого буде розгляд заявки України на членство в ЄС та прийняття рішення щодо надання їй статусу країни-кандидата.

Фото: mfa.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-