Кулеба - про розблокування портів: Потрібні військові гарантії, щоб росія не напала на Одесу з моря

Кулеба - про розблокування портів: Потрібні військові гарантії, щоб росія не напала на Одесу з моря

Укрінформ
Під військовою компонентною розблокування українських портів мається на увазі гарантування того, що рф не скористається доступом до Одеси і не нападе на місто з моря.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю під час телемарафону, передає кореспондент Укрінформу.

«Коли ми говоримо про військову компоненту, це не йдеться про розблокування портів. Ідеться про військове гарантування того, що росія не скористається розблокованим доступом до Одеси для того, щоб просто напасти на Одесу з моря. І саме для цього нам потрібна військова присутність країн, які готові взяти участь в такій операції», - сказав він.

Читайте також: Світ має тиснути на росію для розблокування українських портів – Шмигаль

Кулеба зазначив, що в ідеалі ця компонента могла б пройти під егідою ООН. Щоб коли коридор запрацює, він не тільки був безпечним, а й Україна почувалася впевнено, що «російські кораблі не ризикнуть проскочити і напасти на Одесу з моря».

Міністр також акцентував на тому, як на проблему з експортом накладається російська пропаганда: «ось ми готові ось завтра, але нехай Україна відкриється і росія обіцяє, що її військові кораблі будуть гарантувати безпеку цього проходу». Глава МЗС назвав це маніпуляцією, наголосивши, що в принципі ніхто в ООН або з партнерів України на неї не ведеться.

Читайте також: Країни G7 шукають шляхи поновлення експорту зерна з України – Джонсон

«Шукаємо таке збалансоване рішення, яке й експорт запустить, і при цьому гарантуватиме безпеку країни. Це ключове. Ми не можемо погодитися закрити на все очі і все розблокувати, тому що росії довіряти не можна», - зазначив Кулеба.

Як повідомлялося, 24 лютого цього року росія розпочала неспровоковану війну проти України, проводить масовані обстріли та бомбардування українських міст та селищ, чинить репресії та звірства проти мирного населення на тимчасово окупованих територіях України. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України.

Читайте також: Зеленський застерігає щодо безкарності росії за блокування портів

Російські загарбники заблокували українські порти, що не дозволяє Україні вивозити на світовий ринок врожай зерна та провокує глобальну продовольчу кризу. Єврокомісія організувала для України так звані «лінії солідарності» для прискореного транспортування зерна на територію ЄС залізничним та автомобільним транспортом, але транспортних потужностей не вистачає, щоб швидко перевезти більш як 20 млн тонн зерна, що знаходяться в Україні.

Наразі ведуться переговори про можливість розблокування українських портів для вивезення зерна та запобігання продовольчій небезпеці у найбільш вразливих регіонах світу. При цьому однією з опцій є залучення до операції іноземних військових для створення безпечного виходу українських суден з російської морської блокади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-