Шантаж з боку москви продовольством є свідомим ударом по Європі - Зеленський

Шантаж з боку москви продовольством є свідомим ударом по Європі - Зеленський

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський наголосив, що шантаж з боку росії продовольством є свідомим ударом по європейських суспільствах.

Про це він сказав у зверненні до Європейської ради, передає Укрінформ.

Зеленський наголосив, що “наслідки агресії росії вийшли за межі нашого континенту та обов’язково повернуться звідти ще більшими проблемами для всієї Європи”.

“Наприклад, масштабний голод в Африці, в країнах Азії означатиме, що Південній і Південно-Східній Європі загрожує нова масштабна міграційна криза. І коли ви чуєте з москви шантаж продовольством, то знайте, будь ласка, що це їхній свідомий удар, насправді, по ваших суспільствах. Щоб забезпечити цей удар, росія просто використовує народи Африки і Азії як заручників, свідомо штовхає їх до голоду. Щоб люди звідти масово тікали до вас. Чи ви готові до цього? Я думаю, що ні”, - сказав Зеленський.

За його словами, необхідно негайно знайти рішення, яке дасть змогу запобігти розгортанню продовольчої кризи.

Читайте також: путін провокує загрозу глобального голоду – Боррель

“Звичайно, я дякую за ваші разом з партнерами зусилля зі створення "зелених коридорів" для аграрного експорту з України. Але все-таки ви розумієте, що надійне гарантування продовольчої безпеки неможливе без припинення війни росії проти України на нашій землі. Бо не може бути спокійної торгівлі, впевненого агровиробництва, якщо росія зберігатиме можливість перехоплювати судна з українською агропродукцією. І не тільки в Чорному морі. Чи завдавати ударів по наших містах, портах, елеваторах, іншій інфраструктурі”, - наголосив Зеленський.

Як повідомлялося, через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапили 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче матиме наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-