Угода з росією неможлива без участі й згоди України - Дуда

Угода з росією неможлива без участі й згоди України - Дуда

Укрінформ
Будь-яка угода з росією щодо припинення воєнних дій неможлива без активної участі в цих переговорах України. Без добровільної згоди Києва жодні домовленості з росією є неприйнятними.

Про це під час спільної пресконференції в понеділок у Каїрі з президентом Єгипту Абделем Фаттахом Ас-Сісі заявив президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Дуди, Варшава виступає за якомога швидше розв’язання збройного конфлікту між росією та Україною.

“Однак, щодо одного питання, як сусіди України, ми не маємо жодного сумніву: росія напала на Україну без жодного приводу і раціонального обгрунтування, росія порушує всі норми міжнародного права у цій сфері”, - підкреслив Дуда.

Він зазначив, що потрібно мирними методами довести до завершення цей збройний конфлікт. Однак, ці методи, не беручи до уваги санкцій, які має бути накладено на росію як агресора, “має бути підготовлено за участі України”.

“Тобто за столом, де шляхом переговорів готуватимуться рішення щодо закінчення війни, має бути присутньою Україна. Вона має добровільно прийняти рішення, в підготовці яких вона особисто брала участь”, - підкреслив польський лідер.

Він наголосив, що Польща, як й інші країни Східної Європи, не уявляють собі будь-яке мирне рішення без абсолютної згоди Києва.

Дуда підкреслив, що для Варшави це абсолютно неприйнятно, оскільки асоціюється з найгіршими періодами перебування за “залізною завісою” в результаті Ялтинських домовленостей щодо майбутнього Європи та світу.

“Ми це не сприймаємо і сьогодні рішуче стоїмо на боці України. Україна має бути частиною цього мирного рішення і вона має його готувати й остаточно прийняти. Лише таким шляхом ми бачимо розв’язання конфлікту в нашій частині Європи”, - резюмував Дуда.

У свою чергу Ас-Сісі підкреслив, що потрібно зробити усе можливе, щоб мирно розв’язати конфлікт між росією та Україною і зробити це на двосторонньому, регіональному чи міжнародному рівнях.

Читайте також: Польща готова стати гарантом безпеки України – Дуда

Він зазначив, що обговорив із Дудою ініціативу Єгипту щодо створеної на міністерському рівні групи, яка б під час візитів до Москви та Варшави “могла б зустрітися і закликати усі сторони до переговорів і пошуків мирного рішення”.

Президент Польщі уперше за 30 років відвідує з візитом Єгипет. Перед візитом Дуда заявляв, що під час відвідання Каїра він обговорить з єгипетським колегою “кілька важливих питань” на прохання Президента України Володимира Зеленського.

Як інформувало агентство, під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі Дуда 24 травня заявив, що через блокаду росією чорноморських портів Україна не може експортувати збіжжя до Єгипту та інших країн Північної Африки. Відтак, в цьому регіоні можуть розпочатися голод і протести, а також може виникнути нова міграційна криза. Він зауважив, що Україна забезпечує збіжжям 80% потреб Єгипту.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-