Стефанчук назвав напрямки роботи для покарання російських воєнних злочинців

Стефанчук назвав напрямки роботи для покарання російських воєнних злочинців

Укрінформ
Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час Першого юридичного форуму «ЄС - Східне партнерство» назвав чотири напрямки роботи для покарання російських воєнних злочинців.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України.

Стефанчук під час форуму зосередив увагу на належному покаранні для осіб, які здійснюють збройну агресію проти України, вчиняють воєнні злочини та злочини проти людяності, геноцид українського народу. Він поінформував, що з цього питання ведеться робота щонайменше в чотирьох напрямках.

За його словами, перший напрямок - це звернення до Європейського суду з прав людини, який уже постановив наказати уряду росії утримуватися від військових нападів на цивільне населення та об’єкти. Другий - наказ Міжнародного суду ООН російській федерації негайно зупинити військові операції, які вона розпочала на території України 24 лютого.

Читайте також: Воєнні злочини рф: на перші вироки піде до двох років

«По-третє, Україна стала першою країною, де міжнародне розслідування розпочалося ще до закінчення воєнних дій. Уже відомо, що прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан направив до України групу з 42 слідчих, судово-медичних експертів та допоміжного персоналу для просування розслідувань злочинів, які підпадають під юрисдикцію суду. Це наймасштабніша місія прокурора МКС із моменту його створення», — підкреслив Стефанчук.

За його словами, Хан і генеральні прокурори Литви, Польщі та України підписали угоду про першу в історії участь і приєднання Офісу прокурора МКС до спільної слідчої групи.

Четвертий напрям — це активна робота над створенням окремого міжнародного трибуналу для покарання російських політичних діячів і воєначальників, зауважив Голова Верховної Ради.

Читайте також: Подати докази воєнних злочинів рф тепер можна через мобільний додаток

«Нещодавно Європарламент ухвалив резолюцію, у якій просить ЄС підтримати створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання за злочин агресії проти України, щодо якого МКС не має юрисдикції. Ну і звісно ж, ми активно використовуємо можливості національного судочинства щодо переслідування воєнних злочинців», — наголосив Стефанчук.

Він нагадав, що 23 травня Солом’янський районний суд Києва засудив до довічного ув’язнення російського військового Вадима Шишимаріна за вбивство мирного жителя в Сумській області.

Як повідомляв Укрінформ, литовські правоохоронці приєднались до прокурорів Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері об’єднаних сил у зборі доказів злочинів російської федерації в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-