Кулеба сумнівається, що Захід наважиться на силове розблокування портів у Чорному морі

Кулеба сумнівається, що Захід наважиться на силове розблокування портів у Чорному морі

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сумнівається у спроможності Заходу силовим шляхом вирішити питання безперешкодного експорту українського продовольства.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це він сказав під час Українського сніданку в Давосі, коментуючи можливість організації західними країнами військового конвою для супроводу кораблів у Чорному морі.

"Якщо НАТО не закрило небо над Україною у найтрагічніші моменти війни, то чому ж вони зараз розкриють Чорне море, щоб можна було безперешкодно експортувати з України сільськогосподарську продукцію? Я всім серцем буду вітати таке рішення, але я не думаю, що буде достатньо сил і достатньо мужності в західних та інших країн, щоб знайти силове розв'язання цього питання", – сказав Кулеба.

Він зазначив, що в Україні працюють над розв’язанням цієї проблеми, оскільки якщо перерветься сільськогосподарський цикл, це призведе до багаторічних проблем з продовольством у всьому світі.

Водночас глава української дипломатії зауважив, що проблемою також є те, що Росії не можна довіряти і в питанні відкриття доступу до українських портів.

"Навіть якщо вони підпишуть якій гарантії безперешкодного проходу – це не означає, що він буде наданий. Будь-якої миті вони можуть порушити таку угоду, щойно її досягнуть", – зазначив міністр, додавши, що поведінка росії абсолютно непередбачувана, і це той ризик, який треба мати на увазі.

Читайте також: Морська блокада рф призведе до подальшого зростання цін на продукти у світі – Міноборони Британії

Як повідомлялося, через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку та неминуче матиме наслідком світову продовольчу кризу і зростання інфляції.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив, що Європейський Союз допоможе Україні вивезти на зовнішні ринки призначені для експорту зернові, заблоковані у морських портах внаслідок російської воєнної агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-