В Україні наступного тижня обговорять модель спецтрибуналу щодо агресії рф

В Україні наступного тижня обговорять модель спецтрибуналу щодо агресії рф

Укрінформ
В Україні наступного тижня відбуватиметься обговорення з партнерами моделі роботи спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України для його якнайшвидшого запуску.

Про це сказав заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов на брифінгу, передає Укрінформ.

“Наступний тиждень ми присвятимо обговоренню з міжнародними партнерами моделі роботи спеціального кримінального трибуналу та інших організаційних аспектів його діяльності для якомога швидкого його запуску”, - сказав Смирнов.

Він нагадав, що 19 травня Європарламент ухвалив резолюцію “Боротьба з безкарністю в Україні”, в якій закликав інституції ЄС до створення без зволікання за підтримки багатосторонніх форумів, таких як ООН та Рада Європи, відповідної правової основи, яка дасть змогу створити спеціальний міжнародний трибунал для покарання за вчинення злочину агресії проти України політичними лідерами та військовим командуванням росії та її союзниками. Зокрема, ЄП закликав “якнайшвидше надати всі необхідні людські та бюджетні ресурси, а також адміністративну, слідчу та логістичну підтримку для створення цього трибуналу”, а також шукати політичної підтримки від однодумців, міжнародних партнерів та організацій, зокрема Генеральної Асамблеї ООН, щодо створення цього трибуналу.

Читайте також: Кулеба подякував депутатам Європарламенту за підтримку створення спеціального трибуналу

“Держава Україна офіційно звернулася до держав-членів Ради Європи та країн Великої сімки з пропозицією заснування спеціального трибуналу щодо злочинів агресії проти України”, - зауважив Смирнов.

Як повідомлялося, 19 травня у Брюсселі на пленарному засіданні Європарламенту відбулися слухання щодо боротьби проти безкарності за воєнні злочини, скоєні в Україні під час вторгнення рф.

Учасники парламентських дебатів підтримали зусилля Єврокомісії з координації широкого міжнародного розслідування цих злочинів. Вони висловилися за широку взаємодію українських слідчих та всієї міжнародної групи розслідувачів із Міжнародним кримінальним судом, а також за створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання російських воєнних злочинців та представників політичного керівництва росії, які несуть відповідальність за злочинні накази.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-