Альтернатив членству України в ЄС не може бути – Чернишов у Відні

Альтернатив членству України в ЄС не може бути – Чернишов у Відні

Укрінформ
Не може бути жодних альтернатив повноцінному членству України в Євросоюзі, оскільки європейська родина побудована на принципах рівності для всіх її членів.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов під час пресконференції у Відні з міністром федеральної канцелярії Австрії з питань Європи Кароліне Едтштадлер.

"Немає іншої альтернативи, тому що європейська родина побудована на принципах рівності для всіх її членів. І тому будувати будь-які спеціальні умови для інших членів не є принципом Європейського Союзу", - заявив Чернишов, коментуючи на прохання кореспондента агентства пропозицію глави МЗС Австрії щодо можливих альтернатив для України замість повноцінного членства в ЄС.

Як зазначив міністр, він провів у Відні зустріч з федеральним канцлером Карлом Негаммером та міністром з питань Європи Кароліне Едтштадлер і ця зустріч була "щирою, дружньою та партнерською". За його словами, австрійський уряд демонструє підтримку України на її шляху до Євросоюзу.

Читайте також: В уряді Австрії хочуть, щоб Україна і Західні Балкани разом отримали «зелене світло» в ЄС

"Сьогодні, коли Україна захищає європейську родину та європейські цінності у себе на території, маючи безпрецедентну агресію з боку рф, ми демонструємо також нашу об’єднаність у наших подальших стратегічних поглядах. Україна – це Європа, і тут немає іншої думки. Україна також обрала для себе шлях до ЄС і вона впевнено туди йде. Я сьогодні мав шанс і честь переконатися в тому, що уряд Австрії демонструє підтримку України на шляху до кандидатства", - заявив Чернишов.

Він вказав на те, що українці відчувають себе членом єдиної європейської родини і зроблять все для того, щоб якомога швидко та ефективно виконати усі необхідні умови для вступу в ЄС. Міністр підкреслив, що "разом з Україною Європейський Союз стане більш потужним, сучасним та захищеним".

Чернишов також зазначив, що європейські народи "підтримують Україну у її прагненні до майбутньої долі як члена ЄС" і багатьом європейським політикам потрібно все ж "йти нога в ногу з поглядами європейських народів".

Читайте також: Коротких шляхів у Євросоюз немає – Шольц

Як повідомлялося, глава МЗС Австрії Александер Шалленберг на саміті європейських медіа в Лех-ам-Арльберзі поставив під сумнів необхідність надання Україні повноцінного членства у Євросоюзі. За словами Шалленберга, для приналежності до Європи Україні нібито необов’язково ставати повноцінним членом ЄС, а "зв'язок з ЄС" може бути і через окремі "спеціальні пропозиції". При цьому глава австрійського МЗС вказав на те, що є держави Західних Балкан, які проходили значно довший шлях до кандидатства.

У МЗС України заявили, що розчаровані такими заявами Шалленберга, вважаючи їх "стратегічно недалекоглядними та такими, що не відповідають інтересам об’єднаної Європи".

Між тим заява глави МЗС Шалленберга, який представляє Австрійську народну партію (ÖVP), щодо європейських перспектив України викликала дискусію серед самого австрійського політикуму. Зокрема, у партії "Зелені", яка є партнером ÖVP в урядовій коаліції, не підтримали висловлювання Шалленберга, який поставив під сумнів необхідність повноцінного членства України в ЄС. Так, речниця "Зелених" з питань зовнішньої політики Ева Ернст-Дзідзич заявила, що "нашою метою має бути те, щоб Україна стала повноправним членом (у Євросоюзі – ред.)".

Пізніше австрійський міністр з питань Європи Каролін Едтштадлер, яка представляє Австрійську народу партію, заявила, що Австрія не виступає проти членства України у Євросоюзі, але це – тривалий процес.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-