Австрія запевнила, що не перешкоджатиме членству України в ЄС

Австрія запевнила, що не перешкоджатиме членству України в ЄС

Укрінформ
Австрія підтримує прагнення України приєднатися до Євросоюзу і не буде чинити перешкод на цьому шляху.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це сказала міністр федеральної канцелярії Австрії з питань Європи Кароліне Едтштадлер на пресконференції у Відні за результатами зустрічі з міністром України з питань розвитку громад та територій Олексієм Чернишовим.

"Спочатку нам треба дочекатися, якою буде позиція Європейської комісії. Якщо вона буде позитивною, то Австрія точно не буде перешкоджати", - зазначила Едтштадлер, коментуючи запитання кореспондента агентства про те, чи підтримає Австрія надання Україні статусу кандидата в члени на саміті ЄС у червні.

За її словами, схоже, що позиція Єврокомісії з приводу поданої Україною заявки на членство буде "позитивною". "Заявку подано. Існують дуже конкретні критерії, на основі яких Єврокомісія ухвалює рішення, чи виконані вимоги, чи ні, так звані Копенгагенські критерії. Ми чекаємо на відповідь Єврокомісії, але знаємо, що Єврокомісія також посилала дуже позитивні сигнали та знаки і що президент Єврокомісії заявляла "we want them in" ("ми хочемо їх прийняти – ред.") . І тому я тут виходжу також з того, що, судячи з усього, буде позитивна відповідь. І Австрія, скажу ще раз, не буде чинити перешкод", - сказала міністр.

Читайте також: Президент Північної Македонії підтримав надання Україні статусу кандидата в ЄС у червні

Вона запевнила, що Австрія солідарна з Україною і буде її підтримувати на шляху в Євросоюз. Водночас Едтштадлер вказала на те, що шлях України до повноцінного членства в ЄС тривалий і важкий і, за її оцінкою, може тривати роки. "Немає якоїсь швидкої процедури, щоб бути прийнятим до Європейського Союзу. Це дуже залежить від кожної майбутньої держави-члена, наскільки швидким буде цей процес", - заявила вона, нагадавши також про балканські країни, які вже тривалий час прагнуть приєднатися до ЄС.

Міністр федеральної канцелярії Австрії з питань Європи також наголосила, що Україна є частиною західної спільноти, поділяє її цінності і " Україна зараз також бореться за захист цих цінностей".

"Україна з 24 лютого знаходиться у надзвичайно складній ситуації, яку просто не можна уявити. російська загарбницька війна створила не лише поворотний момент в Європі, вона також поставила Україну перед неймовірними викликами і має наслідки, які ми в Європі і світі загалом не можемо оцінити…Український народ не здається, український народ воює за суверенітет країни, і український народ стоїть за європейські цінності і захищає їх також для нас. Мужність людей, які ведуть цю боротьбу і за нас, вражає та викликає захоплення", - заявила міністр.

Читайте також: У МЗС порадили росії не пхати свого носа в європейську інтеграцію України

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський поінформував 9 травня, що Україна заповнила другу частину анкети-опитувальника для отримання статусу кандидата на членство в Європейському Союзі.

Голова Євроради Шарль Мішель заявив під час візиту до Києва 20 квітня, що Європейська комісія до кінця червня оголосить перші висновки щодо статусу кандидата для України, після чого це питання буде включене в порядок денний Європейської ради.

18 квітня Президент Володимир Зеленський передав главі представництва Європейського Союзу Матті Маасікасу першу частину заповненої анкети-опитувальника для отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС. Цей опитувальник був переданий українській стороні особисто президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн під час візиту до Києва 8 квітня.

Президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі 28 лютого 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-