Коротких шляхів у Євросоюз немає – Шольц

Коротких шляхів у Євросоюз немає – Шольц

Укрінформ
Німеччина та інші країни ЄС підтримуватимуть Україну в її євроінтеграційних прагненнях, але є процедури, які не можна обійти або прискорити.

Про це сказав канцлер ФРН Олаф Шольц, виступаючи в четвер у Бундестазі, передає кореспондент Укрінформу.

Шольц нагадав власні слова про те, що «Україна є частиною нашої європейської родини». Але, зауважив він, президент Франції Еммануель Макрон був правий, коли говорив, що процес набуття членства довгий і може розтягнутися на багато років.

«Немає скороченого шляху до ЄС», - підкреслив Шольц і додав, що це було б несправедливо по відношенню до країн Західних Балкан, які вже кілька років очікують на прийняття їх в ЄС.

Водночас Шольц пообіцяв Україні всіляку підтримку на шляху євроінтеграції, зокрема в тому, що стосується посилення системи управління та демократії.

«Треба сконцентруватися зараз на тому, як прагматично та швидко підтримати Україну», - сказав канцлер, додавши, що лідери ЄС радитимуться, як це робити, зокрема, на саміті наступного тижня.

Глава уряду нагадав, що Україна подала заявку та наприкінці червня Єврокомісія має дати оцінку.

Шольц у своїй промові також зазначив, що Україна потребуватиме мільярдів євро допомоги на відновлення після завершення війни. Європа готова допомогти, запевнив він, наголосивши на необхідності створення Фонду солідарності.

Німецький канцлер звернув увагу також на те, наскільки глибокими загалом є наслідки російської війни, які виходять далеко за межі суто безпекових аспектів. Це, зокрема, глобальне зростання цін, енергетична криза та продовольча криза, яка насувається, тощо.

Політик торкнувся окремо питання енергетичної безпеки Європи від російських енергоносіїв і загалом від викопних, досягнення цілей кліматичної нейтральності. Він підкреслив у цьому контексті необхідність транс'євпропейських енергетичних шляхів.

«Я ще на початку війни попереджував, що наслідки війни торкнуться і нас. Але я переконаний, ми їх подолаємо, ми – сильна країна з сильними союзниками. Ми знаємо, що захищаємо мир, свободу та право», - зазначив Шольц.

30-31 травня він візьме участь у саміті ЄС у Брюсселі. Виступ у парламенті був присвячений наступному саміту.

Читайте також: Зеленський обговорив із Макроном заявку України в кандидати до ЄС

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що стратегічній двозначності щодо європейської перспективи України треба покласти край і надати нашій країні статус кандидата в члени ЄС.

9 травня, виступаючи на закритті Конференції про майбутнє Європи в Європарламенті у Страсбурзі Макрон заявив, що «потрібні кілька років, а може й десятиліття, щоб Україну прийняли до Європейського Союзу», і запропонував для України та інших країн-сусідів ЄС створити альтернативний варіант євроінтеграції - так звану «європейську політичну спільноту».

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-