Генсек ООН: Зараз немає «видимих можливостей» для миру в Україні

Генсек ООН: Зараз немає «видимих можливостей» для миру в Україні

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вважає, що на цей момент немає ніяких видимих можливостей для досягнення мирної домовленості чи для всеосяжного припинення вогню з метою припинення російської агресії проти України.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це Гутерреш заявив під час спільної пресконференції з президентом Австрії Александером Ван дер Белленом у середу у Відні.

«Для нас було ясно, що на даний момент немає ніяких видимих можливостей для мирної домовленості чи для всеосяжного припинення вогню», - заявив він.

За словами Гутерреша, саме тому ООН наразі сконцентрувало свої дипломатичні зусилля на двох напрямках. Перший пов'язаний з покращенням умов для евакуації та гуманітарної допомоги шляхом створення відповідних гуманітарних коридорів у районі бойових дій в Україні. На цьому тлі він особливо схвально оцінив спільні зусилля ООН та МКЧХ щодо евакуації цивільних з «Азовсталі» у Маріуполі – «що демонструє, що ще багато чого можна зробити для збереження життів та покрашення драматичної ситуації».

Інший напрямок роботи ООН – зусилля з пошуку шляхів повернення українського продовольства, але також продовольства і добрив з росії та білорусі на світовий ринок, попри війну.

«Ніщо не є вічним. І ця війна не триватиме вічно. Наступить момент, коли мирні переговори будуть на порядку денному, і настане момент, я сподіваюся, що буде можливим, відповідно до Статуту ООН та міжнародного права, знайти розв'язання проблеми. Я завжди готовий надати посередницькі послуги та зробити все можливе, коли цей момент настане», - заявив Гутерреш.

Генсек ООН наголосив, що «російське вторгнення в Україну несе масштабні спустошення, руйнування та страждання в країні, спричинивши найбільше переміщення населення з часів Другої світової війни та провокуючи відголоски в усьому регіоні та світі». «Ця безглузда війна має бути зупинена», - підкреслив він.

Читайте також: Гутерреш вітає евакуацію 177 цивільних з Маріуполя

Як повідомлялося, 24 лютого росія неспровоковано напала на Україну, почала масовані бомбардування мирних міст та селищ, російські військові розв’язали масовий терор на тимчасово окупованих територіях. Сили оборони України чинять запеклий спротив російським загарбникам та завдають їм величезних втрат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-