Шольц задоволений діалогом з Києвом після владнання ситуації зі Штайнмаєром

Шольц задоволений діалогом з Києвом після владнання ситуації зі Штайнмаєром

Укрінформ
Канцлер ФРН Олаф Шольц задоволений рівнем відносин з Києвом після того, як завдяки телефонній розмові президентів ФРН і України Франка-Вальтера Штайнмаєра та Володимира Зеленського були усунуті непорозуміння, хоча поки не оголошує свої плани відвідати Україну.

Про це він заявив на пресконференції з бельгійським колегою Александером де Кроо після перемовин у Берліні 10 травня, передає кореспондент Укрінформ.

«Я задоволений тим, що телефонна розмова між президентами ФРН і України відбулася. І я задоволений тим, що в її ході було домовлено про візит глави МЗС в Україну, який зараз відбувається», - сказав канцлер.

Читайте також: Зеленський назвав бесіду зі Штайнмаєром конструктивною - очікуємо на посилення підтримки

Він також згадав нещодавній візит в Україну президента Бундестагу Бербель Бас.

«Тепер, вважаю, закладено добре підґрунтя для продовження незмінно важливих відносин співробітництва, які ми маємо», - заявив Шольц.

Водночас політик не відповів прямо на запитання, чи готовий особисто здійснити візит в Україну.

Шольц учергове закликав путіна негайно припинити свою загарбницьку війну проти України.

Читайте також: Шольц: Німеччина продовжить надавати дуже велику фінансову підтримку Україні

Обидва глави урядів – ФРН і Бельгії - солідарні в питанні необхідності підтримати Україну всім можливим, уключаючи зброєю, сказав Шольц. Вони також готові вживати подальших заходів з огляду на санкції проти рф і якнайшвидше відмовитися від російських енергоносіїв, що є питання європейського суверенітету. Ці питання стоятимуть на порядку денному Ради ЄС наприкінці цього місяця, заявив Шольц.

За його словами, питання посилення обороноздатності НАТО в нових безпекових умовах обговорюватимуться на саміті Північноатлантичного альянсу в липні. Канцлер також зауважив, що важливо визначитися з тим, як краще інвестувати в безпеку ЄС і промисловість, краще та ефективніше використовувати ці можливості. Безпекова політика НАТО та ЄС мають доповнювати одне одну, підкреслив політик.

Говорячи про пропозицію президента Франції Емануеля Макрона створити «європейську політичну спільноту», щоб країни, які не є формальними членами ЄС, могли долучитися до нового простору в Європі, канцлер заявив, що «можна звісно подумати над новими формами партнерства для інших країн». Водночас він додав, що умови членства в ЄС є однаковими для всіх, і підкреслив, що наразі пріоритетним є динамізація переговорів щодо вступу в ЄС країн Західних Балкан.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні президент Франції Емануель Макрон заявив, що процес набуття Україною членства в ЄС може розтягнутися чи не на десятиліття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-