Зеленський закликав словаків відмовитись від енергоресурсів рф: Захист свободи має ціну

Зеленський закликав словаків відмовитись від енергоресурсів рф: Захист свободи має ціну

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський закликав словацьких партнерів відмовитися від російських енергоресурсів, які вже є не просто товарами, а питаннями свободи.

Про це він заявив у відеозверненні до політиків і народу Словаччини, повідомляє Укрінформ.

«Україна пройшла шляхом помилок, на яких можуть навчитися наші друзі. Російські енергоресурси не є просто товаром. Від них варто відмовитися, передусім від нафти. Бо це насправді питання про свободу. Так, захист свободи має ціну», - сказав Зеленський, додавши, що газ росія намагається використовувати зараз, щоб тримати в покорі увесь Європейський континент.

Він нагадав, що зараз Європейський Союз погоджує шостий санкційний пакет проти росії, включно з енергетичними обмеженнями, та запевнив, що розуміє складність цих санкцій для Словаччини та ще деяких держав.

Водночас Президент розповів про досвід України, коли російські політики пропонували різні нібито вигідні варіанти – абсолютно неринкові, дешеві й зручні передусім для Москви, пропонували, щоб отримати у нас політичне рішення про більший обсяг постачання та про легшу схему розрахунку за російський газ.

Читайте також: Зеленський попросив у Словаччини підтримати українців у захисті неба

За його словами, ще не так давно саме Україна була одним із найбільших напрямків збуту для газпрому, що призвело до залежності не тільки від газу, але і від російських політичних рішень.

«Будь-які спроби перейти хоча б на ринкові умови в постачанні завершувалися газовими війнами, а зрештою – й кабальною газовою угодою, яка становила пряму загрозу для нашого суверенітету», - відзначив глава держави.

Він також відзначив ще одну угоду з росією – про дозвіл на розміщення чорноморського флоту рф у Криму, під який також було підв’язано газове питання, бо нібито була якась удавана знижка на газ за розташування флоту на українській території. Президент нагадав, що цей флот був просто прикриттям для захоплення території, ширмою для паспортизації росією українських громадян у Криму, для пропаганди й повзучої анексії.

Читайте також: Зеленський звернувся до парламенту Словаччини

«Ось що було в нашій історії. І ось чого я раджу уникати всім нашим друзям, які можуть хоча б на відсоток опинитися в такій самій політичній залежності від росії. Ми першими побачили, як росія порушує угоди, коли вони просто перестають їй подобатися. Побачили, як росія перетворює комерційні зв'язки на ланцюг, щоб тримати державу поруч із собою», - наголосив Зеленський.

24 лютого російська федерація розпочала новий етап війни проти України - повномасштабне вторгнення, російські загарбники обстрілюють та бомбардують мирні міста й села України, знищують інфраструктуру, катують і вбивають мирне населення.

Європейський Союз від початку повномасштабного вторгнення надає Україні політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу. Він запровадив проти росії п’ять пакетів секторальних та індивідуальних санкцій та опрацьовують шостий, вклюбчно з питанням нафтового ембарго.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-